Футуристична бяла кула, висока цели 30 метра, ще бъде новото

...
Футуристична бяла кула, висока цели 30 метра, ще бъде новото
Коментари Харесай

Фар на надеждата в изоставено село: Най-високата 3D кула в света

Футуристична бяла кула, висока цели 30 метра, ще бъде новото културно пространство в Мюленс – западнало швейцарско село в прохода Жулие, някогашен директен пункт сред Северна и Южна Европа.

Проектът започва тъкмо преди три години като самодейност за възкръсване на мястото, където през днешния ден живеят едвам към 16 души, а множеството къщи са изоставени и обезлюдени.

Културната фондация Nova Fundaziun Origen предлага архитектурно знамение Tor Alva да е тайната на възраждането на региона, като въодушеви хората да спрат и да го посетят, да участват на зрелище, а за какво не и да пренощуват там.

Tor Alva обаче няма да е елементарна кула.

Тя ще бъде най-високата 3D-принтирана конструкция в света, написа Euronews. Заобиколена от заснежените върхове на швейцарските Алпи, ще е задоволително здрава, с цел да издържи на студените зими и мощните ветрове, присъщи за планинския проход.

30-метровата нереална структура ще се употребява по едно и също време като концертна зала и арт апаратура след завършването ѝ, планувано за юни.

Творческа работа в екип

Tor Alva е достижение на актуалното строителство и е резултат от дългогодишно съдействие сред десетки инженери, експерти по материали и откриватели.

Кулата е направена от бетон, който е отпечатан на 3D принтер благодарение на развой на екструдиране, създаден за първи път в катедрата по строителни технологии (DBT) към Швейцарския федерален софтуерен институт в Цюрих.

Проектирана е от архитектите Михаел Хансмайер и Бенджамин Диленбургер, които са пионери в региона на компютърното планиране и цифровото произвеждане.

Въпреки че 3D принтирането на бетон съществува от години, съгласно Хансмайер за първи път в процеса се интегрира арматура или стоманени армировъчни пръти, които придават на структурата нужната непоклатимост, с цел да стои високо.

" Досега в никакъв случай не е имало арматура, интегрирана в бетона ", споделя Хансмайер пред Euronews. " За пръв път успяхме да интегрираме арматура в този развой на екструдиране на бетон, което ни разрешава да строим доста, доста високо. "


Hansmeyer/Dillenburger

Сградата е построена от 32 сглобяеми колони, които елементарно могат да бъдат отпечатани и съединени на място. Има пет равнища, които стават все по-светли и по-проветриви с изкачването на витите стълби, достигайки до куполообразното място за представления на самия връх.

Пространството за представления може да посрещне 45 гости и предлага панорамна панорама към планините. Фасадата ще има преносима полупрозрачна мембрана, която ще защищава от студеното зимно време.

В началото на февруари стартира процесът на печатане на първите осем колони, които ще съставляват долния етаж на постройката. Отпечатването на всички детайли ще отнеме общо 900 часа.

Нови свободи, нови провокации

Този нов метод на строителство е обвързван с голям брой нови свободи при проектирането, както и с неповторими провокации за структурната целокупност.

Формата на Tor Alva, с нейните разклоняващи се колони и вълнообразна повърхнина, в никакъв случай не би могла да бъде реализирана с обичайните способи на строителство, споделя Хансмайер.

" Архитектурата през последните 100 години се занимаваше толкоз доста със стандартизирани форми, които нормално бяха под ъгъл от 90 градуса ", изяснява Хансмайер. " С помощта на тази техника за 3D принтиране можем още веднъж да въведем орнамент или ексцентрични извивки без никакви разноски, тъй като роботът не се интересува дали принтира права линия или орнамент. "

" За нас, архитектите, тази независимост на планиране е супер вълнуваща. Това е съвсем като да се върнеш обратно във времето, преди да се появят индустриализацията, всеобщото и конвейерното произвеждане ", добавя той.

Първоначално кулата е проектирана с отвесни колони, които са сменени със сегашните Y-образни, откакто откривателите са открили, че могат да устоят по-добре на натоварванията, породени от ветровете.

Екологично строителство

Друго преимущество на 3D принтирането на бетон е, че структурите имат по-малко влияние върху околната среда, съгласно Хансмайер.

Традиционно построяването на бетонни структури изисква кофраж или рамки, които се употребяват, с цел да придадат форма на изливания бетон.

Бетонните структури също по този начин се вършат от солидни блокове или колони - техническо ограничаване, което поддържа структурната издръжливост на постройката.

Но 3D принтирането предлага неповторима, по-минималистична опция – не е нужен кофраж, което икономисва материали, а количеството бетон, належащо за построяването на солидна структура, е понижено. Проблемът с края на виталния цикъл на постройката, който е един от най-замърсяващите аспекти на строителната промишленост, също е решен с помощта на обстоятелството, че структурата се разглобява елементарно.

" Цялата тази кула е построена по модулен метод и нещата просто се завинтват дружно ", споделя Хансмайер.

" Така че можем да отвинтим другите елементи и да разглобим кулата, с цел да й дадем втора ръка или втори живот - или като кула някъде другаде, или с цел да създадем съставените елементи част от различен план в бъдеще. "

Tor Alva ще остане в Мюленс от юни 2024 година до разглобяването ѝ през 2029 година, след което ще продължи пътя си на друго място.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР