Футболни звезди като Мохамед Салах, Ерлинг Халанд, Златан Ибрахимович и

...
Футболни звезди като Мохамед Салах, Ерлинг Халанд, Златан Ибрахимович и
Коментари Харесай

Кои са футболните звезди, които ще пропуснат СП в Катар?

Футболни звезди като Мохамед Салах, Ерлинг Халанд, Златан Ибрахимович и Джанлуиджи Донарума няма да имат опцията да играят на Световното състезание в Катар в края на годината.

Египтянинът Салах е един от най-хубавите играчи в света в последните години. Норвежкият нападател Халанд е най-скъпо оцененият млад футболист. Италианският вратар Донарума беше определен за най-хубав състезател на Европейското състезание предишното лято. А за Ибрахимович просто няма какво повече да се добави.

Какво свързва всички тези звезди? Нито един от тях няма да играе на Мондиал 2022, написа в разбор "АП ". Квалификациите за Световния шампионат са към своя край, само че има няколко огромни имена, които към този момент знаят, че ще пропуснат най-голямото футболно събитие през ноември и декември.

Ето и някои от тях:

Мохамед Салах (Египет)

Той пропусна дузпа при загубата на Египет от Сенегал след осъществяване на наказателни удари в решаващия бараж в Диамнядио от пресявките в зона Африка, а видеозаписите демонстрираха, че по него бяха хвърлени предмети, когато напускаше терена. Това беше печален завършек на следващия разочароващ епизод в интернационалната му кариера с националния тим, в която той не е спечелил трофей. Салах взе участие на Световното състезание през 2018 година след травма в рамото и не беше в най-хубавата си форма, а египтяните отпаднаха в груповата фаза. Салах също по този начин загуби финала на два шампионата за Купата на африканските народи, в това число тази година, а в този момент няма да играе и на Мондиал 2022, когато е на върха на силите си.

На този стадий 29-годишният Салах ще би трябвало да се задоволи със спечелването на титли на клубно равнище с Ливърпул.

Ерлинг Халанд (Норвегия)

Контузеният Халанд можеше да следи единствено в профил по какъв начин Норвегия загуби от Нидерландия през ноември предходната година в последния си мач от квалификациите и приключи трети в групата. Скандинавците за последно играха на Световното състезание през 1998 година, а головете на Халанд доведоха страната му покрай спиране на тази негагтивна серия, само че чакането продължава.

21-годишният нападател се конкурира с Килиан Мбапе за най-хубав и най-скъп млад нападател в света и ще бъде забавно да се види дали той ще остане в Борусия Дортмунд до началото на Мондиал 2022, защото се трансформира в един от най-търсени играчи за трансфер в грандовете от Европа. Холанд още веднъж е голмайстор на Дортмунд този сезон с 16 попадения в 17 мача в Бундеслигата, макар че пропусна част от сезона поради травма.

Златан Ибрахимович (Швеция)

Ибрахимович се завърна в националния тим на Швеция при започване на 2021 година за да играе на Европейското състезание. В последна сметка обаче той пропусна финалите на шампионата на Стария континент поради травма и не можа да помогне на "Тре Кронур " да се класира за Мондиал 2022, откакто влезе в последните 10 минути при загубата с 0:2 от Полша нощес във финалния дуел от плейофите. Ибрахимович не беше изцяло възобновен след скорошна контузия, една от няколкото, поради които 40-годишният нападател пропусне част от сезона в Милан. Той наподобява е подготвен да подпише за още една година с италианския гранд, само че Мондиала в Катар сигурно беше последният му късмет да играе на Световно състезание. Ибрахимович към момента може би има очаквания да играе на Евро 2024, откакто сподели, че продължава кариерата си в националния отбор.

Джанлуиджи Донарума (Италия)

Избран за най-хубав състезател на Евро 2020, откакто избави дузпи и оказа помощ на Италия да завоюва финала против Англия, италианският вратар Донарума също по този начин оказа помощ на "Адзурите " да слагат международен връх от 1168 минути без позволен гол. Но, сходно на отбора на Италия, от този момент той демонстрира забележителен спад и загуби титулярното си място на клубно равнище този сезон след прекосяване от Милан в Пари Сен Жермен. Грешка на Донарума оказа помощ на Реал Мадрид да отстрани френския клуб от Шампионската лига, а 23-годишният вратар получи доста рецензии за късния гол на Република Северна Македония, поради който Скуадрата загуби шансове да се класира за Световно състезание за втори следващ път.

Жоржиньо, трети в гласуването за състезател на годината в света, също е измежду италианците, които ще отсъстват от Мондиала в Катар.

Луис Диас (Колумбия)

25-годишното крило на Ливърпул се изравни с Лионел Меси като голмайстор на шампионата Копа Америка предходната година. Той обаче не съумя да въодушеви тима си да се класира за Световното състезание, откакто Колумбия приключи на шесто място в южноамериканските квалификации. Клубната му кариера е във напредък, откакто мина в Ливърпул от Порто през януари и направи безпроблемен преход в звездната офанзива на тима от Висшата лига.

Рияд Марез (Алжир)

Марез, някогашен състезател на годината в Африка, беше част от тима на Алжир, който позволи гол в четвъртата минута на добавеното време на продължението против Камерун във вторник. Крилото на Манчестър Сити ще би трябвало да чака най-малко четири години за следващата си изява на Световното състезание. Той дебютира като 23-годишен на Мондиала в Бразилия 2014 и стартира като титуляр в първия мач на Алжир против Белгия.

Ян Облак (Словения)

За мнозина Облак е най-хубавият вратар в света, макар че по-голямата част от изявите му са на клубно равнище за Атлетико Мадрид. Ще играе ли в миналото на Световно състезание? Словения за последно доближи до Мондиал през 2010 година и пропусна този, откакто приключи на четвърто място в своята квалификационна група. На 29 години Облак евентуално ще има още няколко шанса.

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР