Функционират ли на практика отворените граници по земя, от които

...
Функционират ли на практика отворените граници по земя, от които
Коментари Харесай

Защо Австрия иска реформа на Шенген?

Функционират ли на процедура отворените граници по земя, от които България желае да бъде, само че към момента не е част? Нашата инспекция сподели, че цели 11 от общо 25 членки на Шенген и в този миг са с граничен надзор по сухопътните си граници.

Според него сме поели задължения, спомагателни на тези по Дъблинското съглашение

Австрия, която преди няколко дни отхвърли да даде зелена светлина за България и Румъния за напредване по пътищата на свободното европейско пространство, е върнала контрола със съседите си – Чехия, Словения, Унгария и Словакия.

Германия пък още веднъж ревизира влизащите на територията й от Австрия, само че и от Полша, Чехия и  Швейцария. Ето и останалите страни, които са в Шенген и са въвели непълен надзор за други членки на свободното Европейско пространство. Това са Дания, Италия, Полша, Словения, Словакия, и Чехия.

Франция, Норвегия и Швеция пък са възстановили контрола по всичките си сухопътни граници.

Решението на Съвета на Европейски Съюз бе оповестено в Официалния вестник на Общността

За да получат България и Румъния Шенген по въздух и море, Австрия сложи едно последно значимо изискване, само че към всички - промяна. Още през октомври, при визитата на българския министър председател във Виена, австрийският канцлер съобщи.

„ За нас е немислимо да разтеглим Шенген. Все повече страни връщат контрола на границата. Шенген би трябвало да бъде „ поправен “, до момента в който това не се случи, не можем да разтеглим това пространство “, сподели тогава Карл Нехамер - канцлер на Австрия.

„ Ако България и Румъния са вътре в Шенген, ние ще можем доста по-ефективно да подпомогнем процесите, които желаеме да се случат в Европа “, сподели министър председателят Николай Денков през октомври предходната година.

Тя благодари на държавните управления, които са работили за този прогрес

В анекса, който ни пуска в Шенген, е записано, че в случай че промяна има, тогава ще бъдат вдигнати и бариерите за България и Румъния и по сухопътните граници. Но нито Австрия, нито Съюза към този момент са съответни каква промяна тъкмо е нужна. Междувременно всяка страна към този момент взема сама решения за сухопътните си граници.

В страни членки като Дания и Норвегия и сега е в действие граничен надзор по суша, само че и по някои летища и пристанища.

Всъщност Кодексът на Шенген разрешава на страните членки да възстановят краткотрайно контрола по вътрешните граници при положение на изключителни условия - като мигрантския напън или COVID-19, само че за период до общо 2 години.

Според вицепремиера от предходното служебно държавно управление настояванията на Виена не са свързани с България, а с изборите в Австрия в края на тази година.

„ През 2024 година ще обсъждаме действието на шенгенското пространство. На мен това не ми дава някаква убеденост, че ще докара до нещо. Ние и с вас можем да обсъждаме “, сподели някогашният длъжностен вицепремиер Атанас Пеканов.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР