Френското дизайнерско студио Serero Architectes Urbanistes наскоро завърши новата библиотека

...
Френското дизайнерско студио Serero Architectes Urbanistes наскоро завърши новата библиотека
Коментари Харесай

Библиотека, вдъхновена от гоблен

Френското дизайнерско студио Serero Architectes Urbanistes неотдавна приключи новата библиотека Bayeux Media Library – културна институция, изпълнена със светлина, която свързва историческите корени на северозападния френски район с неговите бъдещи зони на развиване. Вдъхновена от известния гоблен Bayeux Tapestry , постройката има „ бродирана филтрираща кожа “ по северната си фасада, включваща серия от разноцветни тръби, висящи зад остъклената фасада, които филтрират светлината, като в същото време смекчават нежеланото слънчево напичане. Използването на сила в постройката е понижено, с помощта на изобилието от стъкло, оборудвано със слънчеви сенници, както и на ексцентричния покрив.

Разположена директно до автомагистралата, покрай историческия център на Байо - град в северна Франция и административен център на окръг Байо в района Нормандия – библиотеката е стратегически по този начин ситуирана, че да разкрива красива панорама към катедралата. За да подчертаят връзката сред историческия център и актуалното развиване на района, архитектите са избрали да построят „ транспарантна, ландшафтна постройка “ с водоравен профил и минималистичен дизайн. Остъклената библиотека също по този начин се концентрира и върху вътрешното и външното преживявания с външни тераси за четене от южната ù страна.



В основата на тази съвременна библиотека е известният гоблен Bayeux, с бродирана дължина от съвсем 70 метра, датиращ от XI век, който изобразява събитията, водещи до норманското настъпление в Англия. „ Той въодушеви дизайна на северната фасада на библиотеката “, изясняват архитектите. „ Шев по тегел и нишка по нишка, върху плата се нанася бродерия, с цел да образува семиотичните детайли на гоблена. Фасадата на библиотеката на Boulevard Ware е напълно остъклена и предпазена от „ филтрираща кожа “, формирана от тръби, оцветени в естествените цветове на вълнените прежди в известния гоблен Bayeux Tapestry: бежово, кафяво, бронзирано зелено, синьо-черно и наситено синьо с жълти акценти. “

В допълнение към „ бродираната “ филтрираща кожа на северната фасада, архитектите са добавили и специфичен публикуван покрив, с цел да защитят интериора от прекомерното слънчево греене откъм южната фасада. Остъклените фасади на изток, запад и юг са оборудвани с ролетни щори. А таванът в постройката е планиран по този начин, че да пропуща спомагателна естествена светлина.

 
Библиотека във въздуха: по какъв начин Корнелският университет посреща читателите

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР