Френско-германският план за възстановяване на европейската икономика включва създаването на

...
Френско-германският план за възстановяване на европейската икономика включва създаването на
Коментари Харесай

За плана на Меркел и Макрон ще плащат най-бедните страни в Европа?

Френско-германският проект за възобновяване на европейската стопанска система включва основаването на фонд, чието финансиране ще бъде обезпечено от най-бедните страни от Европейския съюз, отбелязва английският вестник The Daily Express в собствен материал, представен от организация " Фокус ".
В същото време едни от най-големите стопански системи на Общността - Италия, Франция и Испания - бяха мощно наранени от рецесията с ковид, тъй че те ще получат солидна част от заплащанията по фонда. 
Изданието напомня, че френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Ангела Меркел предложиха да дават 500 милиарда евро на интернационалните пазари като безплатни средства и заеми на страните членки на Европейски Съюз. В рамките на своя план европейските страни ще поемат ангажимент за погашение на финансова помощ на промишленостите и районите, които са най-силно наранени от пандемията от COVID-19.
Според изследване на Центъра за европейски стопански проучвания най-бедните европейски страни може да се окажат най-големите донори на фонда. Според едно от догатките, Полша може да даде 10,4 милиарда евро на фонда, тъй като спрямо най-големите стопански системи Европейски Съюз ще страда по-малко от рецесията след края на пандемията. В същото време се чака в страни като Франция, Испания, Гърция и Ирландия следствията от ковид да бъдат по-тежки, тъй че те ще получат огромни суми от възстановителния фонд.
Изчисленията, които регистрират спада на Брутният вътрешен продукт на страните, демонстрират, че единствено най-голямата стопанска система в Европейски Съюз – Германия, ще заплаща повече от Полша: чака се тя да внесе 23,45 милиарда евро във фонда. Италия, третата стопанска система в Европейски Съюз, ще получи финансова помощ от 25,8 милиарда евро, Испания - 13,73 милиарда евро, а Франция ще се обогати с 10,67 милиарда евро. Така наречената „ икономическа четворка “ (Дания, Австрия, Швеция и Нидерландия), които обществено се опълчиха на френско-германския проект, също ще финансират фонда според изискванията на съглашението, до момента в който страни като Румъния и Чешката република ще дадат по към един милион евро.
„ В последна сметка фондът за възобновяване няма да помогне за решаването на сериозните финансови проблеми на Италия и Гърция “, е заключението на създателя на изследването, професор Фридрих Хайнеман. Според него от икономическа позиция парите текат от източната част на Европа към Юга, тъй като точно там рецесията се усеща най-тежко. Според него от политическа позиция ще има „ забележителна опозиция “ и в дълготраен проект изгодите на фонда „ не са явни “. В същото време Мадрид предизвести, че ще се откаже от средствата от фонда за помощ, акцентират от изданието.
Темата продължава и в нашия блог.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР