Френско-германският консорциум "Соф кънект", която бе избран за концесионер на

...
Френско-германският консорциум "Соф кънект", която бе избран за концесионер на
Коментари Харесай

Бляскави обещания и потенциални съдебни дела за концесията на Летище София

Френско-германският консорциум "Соф кънект ", която бе определен за концесионер на Летище "София ", дава блестящи обещания за неговото развиване.

Във визията си за ръководството на аеропорта обединяването разгласи, че проектът за развиване се управлява главно от пътническите терминали, които ще се уголемяват на няколко стадия съгласно повишаването на броя на пасажерите. Това обезпечава подобаващ график на вложенията и надлежно - лимитирано увеличение на летищните такси, с цел да се подтиква следващ растеж на трафика.

През първата фаза ще бъдат преустроени Терминал 1 и Терминал 2, с цел да се усъвършенства тяхната оперативна успеваемост като фокусът ще е върху повишението на удовлетвореността на пасажерите. Консорциумът ще реновира Терминал 1 и ще модернизира Терминал 2. Проверката за сигурност и паспортният надзор за интернационалните полети ще бъдат засилени в допълнение.

Терминал 2 освен ще усили потенциала си. Освен модернизацията на оборудванията за обслужване на пасажерите на Терминал 2, комерсиалната зона също ще бъде разширена с нови магазини, както и обособени места за хранене.

До 2022-ра основните вложения, които ще бъдат видяни от потребителите, ще са новото настройване на Терминал 1 и Терминал 2 (в това число ръкавите за качване в самолета) и новият паркинг за коли.

Първата фаза включва серия от механически вложения, като да вземем за пример във водоснабдителното оборудване, пречиствателната станция за отпадни води, системата за наблюдаване на насипи по крайбрежията на река Искър.

Ще бъдат направени вложения и в летищното съоръжение и инфраструктура, които ще подобрят доста оперативната успеваемост на летище София. Те включват преустрояване на обозначителната система на перона на Терминал 1, противопожарна станция с чисто ново образователно оборудване, възобновяване на оборудванията за поддръжка.

Планът планува до 2030-а да бъде построен новият Терминал 3. Това ще е главният фокус за този интервал и ще се реализира наред с извеждането от употреба на Терминал 1. Под въпрос обаче остава по кое време определеният концесионер ще стартира да работи, откакто още не е сключил концесионен контракт с страната?

Междувременно, както "Банкеръ " писа, четири компании, взели участие в процедурата за 35-годишната концесия на "Летище София ", внесоха тъжби против избора на "Соф Кънект " за победител в конкуренцията. В последния ден за излагане на искания пред Комисията за защита на конкуренцията тъжби заведоха "Фрапорт България " и консорциумът "ССБ София Еърпорт ". Преди това своите причини против решението на транспортното министерство изложиха консорциумът сред Aeroports de Paris и турската TAV, както и обединяването, водено от английския оператор Manchester Airport Group.

Досега Комисия за защита на конкуренцията не се е произнесла по нито една от жалбите. Твърде евентуално е някой всред съперниците на "Соф Кънект " да се обърне и към Върховния административен съд. В подобен случай магистратите следва да прегледат жалбите в период от един месец.

Добре знае се, че в консорциума победител вземат участие фондът Meridiam с 99% дял и австрийската строителна компания "Щрабаг " с 1 %. За шеф бе определен операторът на летището в Мюнхен "Флугхафен Мюнхен ". Обединението предложи годишно концесионно заплащане в размер на 24.542 млн. евро и 608 млн. евро вложения за периода на концесията. Стратегията на му планува увеличение на пасажерите до 8.8 млн. до 2022 година. Нагласите са пасажерите на софийския аеропорт да набъбнат до 2030-а на 12.3 милиона.

Летището в Мюнхен е второто най-натоварено в Германия по-късно във Франкфурт. От своя страна основаният в Париж Meridiam сплотява 7 фонда и ръководи активи за над 7 милиарда $. В момента работи по 71 плана, в това число мостове, жп трасета и други. Портфолиото му слага акцент върху браншове като енергетика, превоз и околна среда.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР