Френският регулатор на финансовите пазари одобри плана на държавата за

...
Френският регулатор на финансовите пазари одобри плана на държавата за
Коментари Харесай

Франция ренационализира компания енергиен гигант

Френският регулатор на финансовите пазари утвърди проекта на страната за придобиване на цялостен надзор над мощно задлъжнялата национална енергийна компания EDF, която би трябвало да управлява напъните за обновяване на френската нуклеарна промишленост.

Френската страна, която към този момент има 84% от EDF, подаде оферта за усвояване до регулатора през октомври за придобиване на останалия капитал на цена от 12 евро (12 USD) на акция. В изказване от вторник Органът за финансови пазари (AMF) съобщи, че офертата е в сходство с разпоредбите на фондовия пазар.

Придобиването на акциите би трябвало да се реализира до 8 декември. Ако френската страна усили каузи си до 90%, тя може да принуди останалите акционери да продадат акциите си.

Очаква се цялата интервенция по поглъщането да коства 9,7 милиарда евро.

През юли френското държавно управление алармира за желанието си да погълне напълно EDF, която до края на годината може да бъде обременена с рекорден дълг от 60 милиарда евро.

То желае да построи шест нуклеарни реактора от ново потомство с алтернатива за придобиване на осем други, като стратегическото цялостно придобиване на EDF има за цел да изпрати сигнал за доверие. Франция разчита в огромна степен на нуклеарната енергетика за производството на електрическа енергия, само че експлоатационният период на най-старите ѝ реактори е към края си.

Усилията на EDF да построи ново потомство нуклеарни електроцентрали се сблъскаха с големи закъснения и превишаване на разноските, като някои от оборудванията не бяха налични заради проблеми с корозията, планова поддръжка и стачки./БГНЕС, Агенция Франс Прес

Париж / Франция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР