Френският президент Еманюел Макрон подари на папа Франциск рядко копие

...
Френският президент Еманюел Макрон подари на папа Франциск рядко копие
Коментари Харесай

Папата получи ценна книга от Макрон. Полша претендира, че е открадната от нацистите

Френският президент Еманюел Макрон подари на папа Франциск рядко копие на „ Вечният мир: Философска схема “ на Имануел Кант по време на частната му визита в понеделник. Няколко дни след визитата Полското външно министерство реагира и разгласи, че скъпото томче евентуално е плячкосано от нацистите по време на Втората международна война.

Есеистичната творба на немския мъдрец Имануел Кант е оповестена през 1796 година в Кьонигсберг (сега съветския град Калининград).  

Снимки на вътрешните страници на книгата бяха оповестени в Twitter от Лу Бесмон дьо Сеневил, сътрудник на френски католически вестник La Croix във Ватикана. Полски интернет консуматори бързо откриха, че томчето носи щемпел, който гласи „ Академична читалня в Лвов “ – град, който преди  Втората международна война е бил част от Полша, а в този момент се намира в рамките на Украйна.

Според Interactive Lviv - онлайн исторически план за града, Академичната читалня е полско студентско общество в интервала от 1867 до 1939 година

Всичко това накара управляващите във Варшава да се усъмнят дали есето на Кант не е част от стотиците хиляди културни артефакти, плячкосани по време на нацистката и руска окупация през Втората международна война, написа ARTnews. Министерството на външните работи проверява събитията към този подарък, заяви представителят на ведомството Лукаш Ясина пред Полската осведомителна организация.

Френският публицист Арно Бедат твърди, че томът е закупен от експерт по редки книги в Париж. Оспорваната творба е във Франция от към 1900 година, съгласно уеб страницата на магазина. Освен това томчето носи марка на парижки книжар от края на 19 век.

Искове като този не са необикновени, защото нацистите в Полша са плячкосали хиляди културни артефакти по време на войната. По-рано тази година Франция върна 15 заграбени от нацистите творби на изкуството, измежду които картини на Густав Климт и Марк Шагал, напомня ARTnews.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР