Френският президент Еманюел Макрон планира визита в Китай следващата седмица

...
Френският президент Еманюел Макрон планира визита в Китай следващата седмица
Коментари Харесай

Притиснат в ъгъла, Макрон заминава за Китай и зарязва горящия Париж

Френският президент Еманюел Макрон възнамерява аудиенция в Китай идната седмица в опит да балансира сред упоритостите си на световен водач и битката да овладее вътрешните безредици поради пенсионната промяна във Франция, написа Reuters.

Кадрите с безредните подиуми на горящи купчини отпадък в Париж, които обиколиха целия свят, към този момент принудиха президента да анулира държавното посещаване на английския крал Чарлз Трети - стеснение, което не остана неусетно в дипломатическите среди.

" Много е влиятелно да бъдеш хазаин на първото посещаване в чужбина на британския крал, това не се случва всеки ден. Ако не можеш да се оправиш, имаш проблем ", разяснява дипломат на европейска страна пред Reuters. " Ясно е, че това отслабва въздействието му ", счита различен посланик от Европейски Съюз.

Протестите, при които профсъюзите ще провеждат 11-та общонационална стачка по време на престоя на Макрон в Пекин, идват в миг, когато френският президент се пробва да си върне самодейността във връзка с войната в Украйна и да играе водеща роля в Европа.

Това не убягва на китайските наблюдаващи.

" Протестите носят огромен риск, а Франция се нуждае от дипломатически фокус, изключително откакто желае да играе ролята на водач в Европа ", разяснява Уанг Юей, шеф на Центъра за европейски проучвания към университета Ренмин в Китай.

Макрон би трябвало да има поради и тактиката на Китай да играе на правилото " разделяй и владей ", припомня незападен посланик, който допуска, че Китай може да се опита да употребява визитата на президента, с цел да сложи чеп в връзките на Франция и Съединени американски щати.

От своя страна Макрон желае да насочи ясно предизвестие към сътрудника си Си Дзинпин, който по-рано този месец беше признат в Кремъл от съветския президент Владимир Путин, че Европа няма да одобри Китай да дава оръжия на Русия и по този начин да укрепва мощта и във войната на украинска територия.

Според анализатори решението на Путин да разположи нуклеарни оръжия в Беларус може да даде опция на Франция да подтикне Китай да се дистанцира от Русия по този въпрос, защото Пекин от дълго време осъжда разпространяването на нуклеарни оръжия.

" Франция е нуклеарна мощ, тя има този коз, който може да изиграе ", твърди Антоан Бондаз от основания във Франция мозъчен концерн FRS.

Според посланик от Брюксел обаче, мнозина европейски политици се съмняват, че Макрон ще успее да реализира авансово декларираната си цел да подтикне Китай за напън върху Москва за преустановяване на войната.

Същевременно френските дипломати подценяват въздействието, което митингите вкъщи им биха могли да окажат върху доверието към Макрон в чужбина.

Като мотив те акцентират, че самият Си Дзинпин се сблъска с вътрешни митинги в края на предходната година, при рядка демонстрация на гражданско непокорство поради рестриктивните мерки поради COVID-19.

" Китайците се стремят към внимателен баланс. Те се нуждаят от положителни връзки с Европа, тъй че няма да желаят да се заиграват с вътрешните проблеми на Макрон ", уверен е френски посланик.

На фона на влошените връзки сред Вашингтон и Пекин, които доближиха сериозна предишния месец поради сваления от Съединени американски щати китайски балон, прелитащ над тяхна територия, Европа се пробва да си проправи личен път към Изтока.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която ще съпровожда Макрон в Пекин, съобщи, че блокът се стреми към " понижаване на риска " в дипломатически и стопански проект в миг, когато Китай упражнява по-голям надзор върху фирмите.

Анализатори настояват, че утежняването на връзките на Китай и Съединени американски щати би могло да даде на Европа малко повече благоприятни условия за въздействие, защото фокусът върху големия обединен пазар на Европейски Съюз става все по-голям за Китай. Това може да даде опция на Макрон, който упорства Европа да ускори своята " стратегическа автономност ", само че също по този начин се надява Франция и останалата част от Европейски Съюз да се възползват от възобновяващата се китайска стопанска система след годините на пандемията.

" Дори Макрон да насочи обръщение, че Европа желае да ускори уговорките си с Китай, това ще бъде мъчно, в случай че страната резервира посоката си към непосредственост с Русия ", добавя Ноа Баркин, анализатор в Rhodium Group.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР