Френският президент Еманюел Макрон обича да говори за Европа. И

...
Френският президент Еманюел Макрон обича да говори за Европа. И
Коментари Харесай

Политико: Какво няма да каже Макрон пред Европейския парламент

Френският президент Еманюел Макрон обича да приказва за Европа.

И в сряда, когато ще направи послание към Европейския парламент в Страсбург при започване на шестмесечното председателство на Франция на Съвета на Европейски Съюз - единствено няколко месеца преди упованията да се кандидатира за втори мандат, той ще има още една опция да се изкаже.

Най-големите еврохитове на Макрон към този момент са добре познати, тъй че съвсем всеки в Брюксел може да планува опорните му точки:- повече интеграция, повече европейска автономност, по-хлабави фискални правила.

Само „ Политико ” обаче може да показа това, което Макрон няма да разкрие:

1. " Добро утро! Ще стартира на британски език. Всъщност, какво пък, ще направя цялото изявление на британски! Защо въобще към момента използваме френски език в Европейски Съюз? "

Английският е лингва франка на Европейски Съюз от години и Брекзит не промени това. Но държавното управление на Макрон не се отхвърля без битка, макар че самият президент свободно приказва британски език, което (необичайно за френски политик) прави на драго сърце и на публични места.

По време на своето председателство на Съвета Париж упорства всички основни срещи да се организират на френски език (с разполагаем превод). Бележките, протоколите и изказванията също би трябвало да бъдат първо на френски език. Париж упорства, че предизвиква многоезичието, само че доста други членове на Европейски Съюз не виждат доста " мулти ", а единствено beaucoup de français (много френски – бел. ред.). 

2. " Нека ускорим присъединението на задачите Западни Балкани към Европейски Съюз! Хей, може би, в случай че в действителност се постараем даже ще успеем да го създадем, преди да се кандидатирам за преизбиране през април! "

Ентусиазмът на Макрон във връзка с Европейски Съюз не се простира върху скорошно приемане на нови членове. Разширяването на Европейски Съюз е непопулярно във Франция (според последното изследване на Евробарометър единствено 30% от французите са " за " ) и тематиката постоянно се употребява от десните съперници на Макрон, с цел да издигнат въпроса за внасянето на безвластие и проведена престъпност в блока.

Въпреки че Европейската комисия и множеството членки на Европейски Съюз настояват, че Албания и районен съд Македония са осъществили всички демократични промени, нужни за започване на договарянията за участие, процесът към момента не е почнал, в последно време най-много поради блокадата от страна на България, което много устройва Париж. Не очаквайте Макрон да се потруди през първите месеци на своето председателство на Съвета да задвижи нещата.

3. " Голям привет за моя другар Виктор Орбан, толкоз рационален човек! "

Макрон няма доста общо с унгарския министър-председател – „ ужасното дете ” измежду водачите на Европейски Съюз, който е подложен на обстрел поради подкопаването на свободата на печата, самостоятелните институции и правата на ЛГБТ+. Орбан, също така, е развил другарски връзки със противници на Макрон като крайнодясната лидерка Марин льо Пен.

В същото време Макрон не може да си разреши да разгневи Орбан - един от най-волевите и дългогодишни водачи на Европейски Съюз, в случай че желае да реализира нещо по време на френското председателство на Съвета.

Засега Макрон играе ролята на прагматик. По време на визитата си в Будапеща предишния месец той съобщи, че не има вяра, че ще има прогрес по въпросите на върховенството на закона в Унгария преди парламентарните избори в страната през април.

4. " Франция поддържа 100% проекта на Европейската комисия за ограничение на излъчванията на парникови газове. Няма да е елементарно, само че в случай че желаеме да реализираме задачите си, би трябвало да повишим налозите върху превоза и горивата за отопление. "

Началото на президентския мандат на Макрон беше разтърсено от протестното придвижване на " жълтите жилетки ", за което повишението на налога върху горивата беше като ускорител, изсипан върху огъня на сметището на персоналната му непопулярност. Макар че доста от протестиращите обявиха, че желаят държавното управление да предприеме дейности във връзка с изменението на климата, те не харесваха Макрон или метода, по който той го прави. Това накара Париж и други столици на Европейски Съюз да бъдат доста внимателни във връзка с всяка политика в региона на климата, която даже може да бъде показана като увеличение на разноските за бедните консуматори и междинната класа.

Така че стремежът на Европейски Съюз да разшири своята система за ценообразуване на въглеродните излъчвания, тъй че да обхване същите горива, които провокираха тези митинги, е огромен проблем за Макрон, даже когато Франция управлява диалозите по въпроса по време на своето председателство на Съвета на Европейски Съюз.

5. " Хайде, депутати, дано да подготвим още едно предложение за нарушаването на човешките права в Китай! "

Макрон е огромният бранител на европейската стратегическа автономност - построяването на Европейски Съюз като фактор, който може да работи независимо на международната сцена. Затова той няма предпочитание да се причислява към по-настъпателната позиция на Вашингтон против Пекин, въпреки че политическите настроения в Европа се изостриха, откакто Китай наложи наказания на членове на Екологичен потенциал и се скара с Литва поради Тайван.

В началото на януари Макрон изпрати собствен дипломатически консултант в Китай за " стратегически разговор ", а спортното му министерство настоя, че някой от държавното управление ще участва на Зимните олимпийски игри в Пекин идващия месец.

6. " Какво ще кажете да се обадим на нашите австралийски и други другари и да сключим някои търговски покупко-продажби?! "

Търговските съглашения към момента са извънредно непопулярни във Франция, а президентските избори наближават. Макар че Макрон прикани Европа да разчита по-малко на азиатските вериги за доставки и да е считан вкъщи за последовател на свободния пазар, той не поддържа концепцията за нови търговски съглашения, които да разнообразят опциите на Европейски Съюз.

Нежеланието на Франция да подписа нови съглашения към този момент разтревожи демократичните страни от Европейски Съюз, изключително откакто Европейската комисия води договаряния за нови търговски пактове с Чили, Нова Зеландия и Австралия. А други покупко-продажби, като да вземем за пример тази с страните от южноамериканския блок Меркосур, към момента чакат да бъдат утвърдени. Търговските договаряния с Австралия са изключително напрегнати, защото Париж към момента е сърдит на Канбера за отхвърли от огромната договорка за подводници предходната година.

В момента Макрон се стреми да прокара механизми за комерсиална отбрана, които постановат наказания на страни, участващи, съгласно Европейски Съюз, в нелоялна търговия и са по-популярни измежду гласоподавателите в страната.

7. " Тази тирада е отдадена на президентството - моето президентство! И аз ще употребявам това пред Европейски Съюз, с цел да ми помогне да получа още един мандат! "

Макрон упорства, че няма да употребява председателството на Франция на Европейски Съюз като лост за националната си предизборна акция. Но президентските избори ще се проведат тъкмо по средата на председателството на Франция на Съвета на Европейски Съюз. А целите, които Макрон е избрал да прокарва в Брюксел - миграция, обществена отбрана, изменение на климата, битка с огромните технологии, явно са ориентирани към националния електорат.

В знак на това, че речта в сряда е предопределена и за вътрешната публика, Макрон я показа авансово в седмичното политическо списание на Франция „ Journal du Dimanche ”. Съперниците му също я преглеждат като национално събитие: Крайнодесният претендент Ерик Земур реши да произнесе тирада за Европа в същия ден.

8. " Обещавам, че 2022 година ще бъде годината, в която най-сетне ще премахнем от пазара на Европейски Съюз този недоброкачествен препарат против бурени глифозат. "

В началото на своя президентски мандат Макрон предприе огромен кръстоносен поход против глифозата - препарат за заличаване на бурени, който е в центъра на световен спор дали предизвиква рак. Още през 2017 година Макрон даде обещание да спре използването му в границите на три години. Но под натиска на огромните аграрни групи, които твърдяха, че няма по какъв начин да го заменят, той в последна сметка се отхвърли.

За да излезе изсъхнал от тази история, в този момент търси излаз от Европейски Съюз. Правителството му се пробва да наложи концепцията, че дейностите във връзка с пестицидите би трябвало да идват непосредствено от Брюксел. " Трябва да действаме по тези въпроси на равнище Европейски Съюз ", сподели той в изявление предишния месец.

Способността на Макрон да реализира резултати във връзка с глифозата и други нездравословни пестициди в този момент значително зависи от способността на френския министър на земеделието Жулиен Денорманди да успее да накара задоволително страни от Европейски Съюз да се причислят към линията на Париж.
Макрон непосредствено се закани на неимунизираните против ковид във Франция
Френският президент Еманюел Макрон предизвести хората във Франция, които към момента не са имунизирани против ковид, че ще им сътвори...
Прочети повече
9. " Какво, по дяволите, би трябвало да се случи, с цел да се разсъните вие, мои другари европейци, и да видите, че Америка е дезертирала и в случай че не получим същинска стратегическа автономност във връзка с военната мощност, ще бъдем нарязани на части на новата световна шахматна дъска? "

Дори индивидът, който съобщи, че НАТО претърпява " мозъчна гибел ", не може да бъде толкоз прям обществено, когато става въпрос за разочарованието му. Но не е мъчно да си представим, че тъкмо това си мисли той след годините на Тръмп, неуспеха с изтеглянето от Афганистан и отстраняването на Франция от Съединени американски щати в Тихия океан със абсурда с подводницата и AUKUS.

10. " Конференция за бъдещето на Европа? Иска ми се тя към този момент да е в предишното! Вижте, не всички мои хрумвания могат да бъдат гениални. "

Макрон се застъпва за концепцията за осъществяване на съвещания с жителите на Европейски Съюз посредством Конференция за бъдещето на Европа - предложение, възприето от Европейската комисия и други институции на Европейски Съюз с друга степен на възторг.

Но планът беше обиден от редица неуспехи. Първоначално той беше придружен от безкрайни борби за водачество и липса на интерес от страна на държавните управления на Европейски Съюз. След това пандемията наложи анулацията на доста персонални " цивилен полемики ", предопределени да генерират хрумвания за реформиране на Европейски Съюз. Въпреки че окончателните резултати към момента не са известни, планът като цяло се оказа доста по-малко величествен, в сравнение с Макрон си представяше.

11. " Европа ще предприеме бързи дейности, с цел да се откаже от правата върху интелектуалната благосъстоятелност за всички ваксини, лекувания и диагностика на COVID-19. "
Миграция, ваксини и Макрон - проблемите, които Европейски Съюз ще има и през 2022 година
Символ на отиващата си година за Европейския съюз стана една дума – пандемия, битката с която се трансформира в преобладаваща тематика. &bdq...
Прочети повече
В продължение на доста месеци Индия и Южна Африка водеха акция в Световната комерсиална организация (СТО) за освобождение от отбраната върху интелектуалната благосъстоятелност заради пандемията. Подобно освобождение би означавало, че по-бедните страни биха могли да създават свободно патентовани ваксини против ковид, без да се тормозят, че ще нарушат отбраната на интелектуалната благосъстоятелност.

Но на всяко съвещание на СТО страните, които са за освобождение от отговорности, се сблъскват с опозицията на Европейски Съюз, както и на Обединеното кралство и Швейцария. Франция, със своя мощен фармацевтичен бранш, в това число в региона на създаването на ваксини, има съображение да отбрани своята промишленост.

През есента, в навечерието на конференцията на министрите, която в последна сметка беше анулирана поради пандемията, Европа сякаш загатна за намаляване на позицията си. Тази среща към момента не е пренасрочена, а последната позиция на Европейски Съюз е, че " задачата би трябвало да бъде да се търси консенсус за пътя напред " във връзка с интелектуалната благосъстоятелност. Като се има поради, че и други страни са твърдо срещу освобождението, не наподобява нещата да се трансформират скоро.

12. " И най-после, за какво въобще експортирам тази тирада тук, в Страсбург? Какъв е смисълът от цялото това вървене по всички страни? Нека създадем всичко в Брюксел. Vive la Belgique! "

Макрон се показва за модернизатор на Европейски Съюз, само че има едно нещо, което той упорства да не се трансформира: формалното седалище на Европейския парламент в Страсбург. След като Парламентът прекрати месечните си поклонения във френския град поради пандемията, държавното управление на Макрон настояваше интензивно за повторното им осъществяване. Неговият министър по въпросите на Европейски Съюз даже предложи Парламентът да усили наличието си в Страсбург, като закупи спомагателна постройка там. Quelle audace! (Каква смелост – бел. ред.)

Превод БГНЕС

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР