Френският премиер Едуар Филип предложи промяна в проекта за пенсионна

...
Френският премиер Едуар Филип предложи промяна в проекта за пенсионна
Коментари Харесай

Париж се отказа от пенсии на 64 години

Френският министър председател Едуар Филип предложи смяна в плана за пенсионна промяна на профсъюзите в опит да приключи националната стачка, заяви Агенция Франс Прес.

В писмо до синдикатите Филип съобщи, че е подготвен да отдръпна предлагането за повишение на пенсионната възраст на служащите от 62 на 64 години. Президентът Макрон го дефинира като " градивен компромис ". Съобщението на Едуар Филип пристигна след диалозите сред министрите и синдикалните водачи предходната седмица.

Един от най-големите синдикати във Франция, CFDT, приветства известието, заявявайки, че то демонстрира подготвеност за взаимни отстъпки. Но профсъюзът на транспортните служащи (CGT) назова предлагането " димна завеса ". В изказването на транспортния профсъюз се споделя, че е " по-решителни от всеки път " да спрат промените.

Протестиращите обаче към момента не са коментирали предлагания от премиера компромис и приканиха последователите си да продължат стачката, която сковава превоза в региона на Париж. Нов митинг е призован за 16 януари - за шеста поредна седмица от началото на спора сред държавното управление и синдикатите на 5 декември.

Правителството съобщи, че промените са нужни, с цел да се направи системата по-справедлива и устойчива, само че синдикатите настояват, че служащите ще изгубят.

Демонстрациите срещу противоречивата пенсионна промяна идващия четвъртък ще бъдат и тест за самите протестиращи: в събота стачкуващите бяха 149 000 съгласно данни на френското вътрешно министерство, а съгласно самите протестиращи броят им е бил над половин милион. За съпоставяне, на митинга в четвъртък, 9 януари, броя им беше 452 000 по публични данни на управляващите, а съгласно самите стачкуващи те са били към и над 1.7 млн. души.

Масовите митинги против плануваната пенсионна промяна на президента Еманюел Макрон не престават към този момент 38 дни и мощно затрудниха транспортната система на Франция, изключително влаковете.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР