Френският министър на отбраната Флоранс Парли предупреди Мали срещу сделка

...
Френският министър на отбраната Флоранс Парли предупреди Мали срещу сделка
Коментари Харесай

Франция предупреди Мали срещу сделка с руските наемници Вагнер

Френският министър на защитата Флоранс Парли предизвести Мали против договорка с съветската частна военна компания " Вагнер " на фона на изказвания, че хунтата на западноафриканската страна е покрай наемане на 1000 вагнеровци, осведоми " Франс прес ".

Два френски източника са споделили пред Агенция Франс Прес, че държавното управление на Мали е покрай съглашение със противоречивата съветска компания, което ще подчертае възходящото въздействие на Москва в района.

" Ако малийските управляващи сключат контракт с Вагнер, това би било извънредно обезпокоително и спорно, несъвместимо с всичко, което вършим от години и имаме намерение да вършим да подкрепим страните от района на Сахел ", сподели Парли пред парламентарна комисия.

По-рано през днешния ден представител на министерството на защитата на Малия не отхвърли полемиките, за които първа заяви организация " Ройтерс " през вчерашния ден.

" Мали има намерение да разнообрази връзките си в средносрочен проект, с цел да подсигурява сигурността на страната ", показал представителят пред Агенция Франс Прес, като е допълнил: " Не сме подписали нищо с " Вагнер ", само че беседваме с всеки. "

През 2013 година Франция изпрати войски в Мали, откакто ислямистки екстремисти превзеха северната част на страната.

Оттогава Париж разположи хиляди бойци в по-широкия район на Сахел, където те правят интервенции дружно с локалните сили против ислямистки бунтовници, свързани с " Ал Кайда " и ДАЕШ ( " Ислямска страна " ).

Отношенията сред Франция и Мали се утежниха след прелом през август 2020 година, който смъкна президента Ибрахим Бубакар Кейта.

Френският президент Еманюел Макрон е сърдит от отстъплението във връзка с уговорките за шерване на властта и демократичното ръководство, както и от решенията за освобождение на хвърлени в пандиза джихадисти в подмяна на заложници.

Франция прекрати военното съдействие с Мали предишния юни, а Макрон разгласи проекти за закриване на бази в северната част на Мали и понижаване на наличието на френски войски в района.

Пристигането на съветски наемници в Мали ще бъде " алена линия " за Макрон, подчертал един от френските източници, като добавил, че Париж може да изпрати своите войски, ситуирани в страната, в прилежащ Нигер.

През последните години съветски паравоенни формирования, " инструктори по сигурността ", компании и съветници станаха все по-влиятелни в разкъсваната от война Централноафриканска република (ЦАР), чиито връзки с Париж също се утежниха.

Чрез тесни връзки в региона на дипломацията и сигурността, съветски компании завоюваха концесии в минния бранш на ЦАР.

Един от френските източници е прецизирал, че съглашението, което се разисква сред " Вагнер " и Мали, ще включва достъп на Русия до права за създаване на мини.

Допълва се също, че сили от " Вагнер " участват в разнообразни страни в Африка, в това число в Либия в поддръжка на ген. Халифа Хафтар, в Судан и Мозамбик.

" Вагнер " бяха видени за пръв път в Мали от Агенция Франс Прес в края на 2019 година, когато дребен екип беше разпознат в столицата Бамако тъкмо откакто някогашният президент Кейта подписа контракт за военно съдействие с Русия.

Дипломат в съветското посолство в Мали е уверил пред Агенция Франс Прес, че " не знаем за какъвто и да е подписан контракт сред Мали и Вагнер " и че посолството " не е било медиатор ".

" Подобно на Франция и други страни, ние сме обезпокоени за сигурността в района ", отбелязъл дипломатът.

В ЦАР Франция и неправителствени организации жигосаха ролята на " Вагнер ", която се допуска, че се управлява от Евгений Пригожин, предприемач, доближен до съветския президент Владимир Путин.

Пригожин, който беше глобен както от Европейски Съюз, по този начин и от Съединени американски щати, отхвърли връзки с " Вагнер " и каквато и да е роля в споровете в Африка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР