Френският журналистът Франклин Луфрани измисля жълто усмихнато личице, което да

...
Френският журналистът Франклин Луфрани измисля жълто усмихнато личице, което да
Коментари Харесай

Усмивка за милиони

Френският журналистът Франклин Луфрани измисля жълто усмихнато личице, което да отбелязва " положителните " вести във вестника France Soir. Създадената от него The Smiley Company през днешния ден се ръководи от сина му Никола, който в края на 90-те се сеща, че смайлито може да се трансформира в цялостен език за онлайн връзка

Става дума за един от най-познатите и елементарни знаци в света: две точки с дъга изпод в жълт кръг. Но " happy face " или " smiley " – безгрижната усмивчица, баба на днешните емотикони, е бизнес за милиони,.

Основаната от французина Франклин Луфрани през 50-те The Smiley Company печели 265 млн. $ годишно от лицензи и продажби на артикули с именития дизайн, споделя Reuters около премиерата на " Емоджи: филмът ".

Докато за татковина на емоджитата се счита Япония, серията жълти физиономии, които преобладават мобилните връзки през днешния ден, са основани от Луфрани в края на 90-те години. Историята им обаче стартира по-отдавна и е предмет на съществени разногласия.

В края на юли турско-италиански археогически екип, проучващ хетския град Каркемиш на границата на Турция и Сирия, разгласи, че е намерил " най-старата усмивка " в света, изобразена върху урна от 1700 година прочие Н. Е. В началото на годината Националният списък на Словакия заяви, че е разкрил " емоджи " от XVII в. в подписа на локален юрист. Първата известна приложимост на скоби и препинателни знаци в компютърната връзка пък е от 1982 година

За основател на " смайлито " обаче се счита американският дизайнер Харви Бол, който създава признака за 10 минути през 1963 година, а против него получава 45 $. Поръчката е от застрахователна компания, която желае да стимулира чиновниците си, само че постерите и значките с усмивката скоро стават известни и стартират да се имитират от други. Вариантът на Бол е с елипсовидни очи и по-висока и необятна усмивка – " малко като Мона Лиза ", написа Smithsonian. Нито художникът, нито компанията обаче записват изображението като свое. През 70-те братята Бърнард и Мъри Спейн прибавят слогана " Нека денят ви бъде благополучен " и резервират известния знак.

Междувременно в Европа журналистът Франклин Луфрани измисля жълто усмихнато личице, което да отбелязва " положителните " вести във вестника France Soir. Луфрани се сеща да резервира творбата си, наречено " смайли ", в над 100 страни, и основава The Smiley Company, която стартира да го продава. Истинският удар обаче прави синът му Никола, който в края на 90-те се сеща, че то може да се трансформира в цялостен език за онлайн връзка. Той създава речник на графичните емотикони, които навлизат в чатовете на Yahoo и телефоните на някои компании, изграждайки към смайлито цяла империя, която през днешния ден продава над 23 млн. бройки от продуктите си годишно.

Колкото до Харви Бол, неговият наследник Чарли се пробва през 2001 година да избави творението на татко си от безконтролната му комерсиализация посредством едноименната Harvey Ball World Smile Foundation. Лицензираните от нея усмивки носят средства на подценени дела.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР