Френски и египетски археолози откриха 5 глави на царски статуи

...
Френски и египетски археолози откриха 5 глави на царски статуи
Коментари Харесай

Откриха статуи на египетски фараони

Френски и египетски археолози откриха 5 глави на царски скулптури от времето на фараоните в Египет. Египетският министър по въпросите на античността - Мохамед Ибрахим заяви, че главите са открити южно от Луксор и са корони от Горен и Долен Египет.

Всяка една от находките има 50-сантиметрови размери. Предполага се, че статуите са от епохата на Средното царство, учредено 2000 година преди Христа.

Предстои специалисти да открият дали би могло главите да са на откритите преди години обезглавени скулптури. Преди известно време египетски археолози откриха 2 скулптури на фараони на повече от 3000 години.

 Египетскки Колони

Статуите бяха причислени към XVIII династия на Новото царство (1539-1075 година пр.н.е.). Находката беше открита на западния бряг на река Нил в Луксор, 600 км южно от Кайро.

Според член на Висшия съвет на антични полезности, находките са част от плана за запазване на подземните антични храмове и гробници на западния бряг на река Нил.

Двете скулптури са открити близо до храма на Аменхотеп III – татко на фараоните Ехнатон и дядо на Тутанкамон. Една от статуите е измежду най-големите находки, намирани в миналото. Тя е направена от гранит и е била висока 4 метра.

Археолозите са я намерили разграничена на няколко елементи. Втората също е от гранит и съставлява бюст на фараон Аменхотеп III.

 Египетски Фараони

Разкопките в този регион на Луксор не престават за да бъдат открити още скулптури от този древен интервал. Край град Луксор беше открита и друга скулптура на Аменхотеп III, разграничена на 7 части, в храма Ком ал Хитан. Главата на тази скулптура не беше открита при разкопките.

Тя е една от двете скулптури, сложени на северния вход на храма, които евентуално са разрушени при земетресение през 27 година преди Христа и са останали заринати подземен.

Секретариатът по античните полезности заяви, че екипът археолози работи по изчистването на скулптурата, след което ще бъдат събрани седемте елементи и тя ще бъде реставрирана и сложена на мястото, където е стояла на входа на храма.

Фараон Аменхотеп III е царувал в Египет от 1390 година до 1352 година преди Христа. Син е на Тутмос IV и кралица Мутемуйи.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР