Френската полиция премахна един от най-големите незаконни лагери в Париж,

...
Френската полиция премахна един от най-големите незаконни лагери в Париж,
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Френската полиция отстрани един от най-големите противозаконни лагери в Париж, в който в продължение на месеци са живели над 1000 бежанци и мигранти.

© Reuters 12.5 % oт популацията на страната, което е в работоспособна възраст, е емигрирало в друга страна от Европейски Съюз към края на 2017 година съгласно Евростат. Доставките на природен газ за България и опциите за препродажбата и преноса му бяха главната тематика на третата публична среща сред Борисов и Путин, провела се в сряда в Москва. Русия и Турция нямат срещу да се направи входна точка от строящия се " Турски поток " към България, посредством който да се зарежда газовият хъб " Балкан ", заяви Борисов след срещата.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов получи специфична премия " Битка за право и правдивост ", учредена от фондация " Кристиан Таков ".

Търговската гилдия на Върховния касационен съд сезира Конституционния съд против измененията в Закона за банковата неплатежоспособност , станали известни като поправката " Пеевски " за КТБ. Искането е против оповестяването със задна дата на нищожност на прехващанията, осъществени след слагането на КТБ под специфичен контрол. Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху същия текст с претекст за противоконституционност, само че след отхвърлянето на ветото не сезира Конституционен съд.

Дългогодишният ръководител на Българската стопанска камара Божидар Данев умря на 78-годишна възраст. Данев е ръководител на стопанската камара от 1993 година, а на 15 февруари 2011 година е определен за изпълнителен ръководител на БСК. Той е един от хората, които интензивно се включваха в развиването на обществения разговор в страната и в проблеми, свързани с подобряването на бизнес климата в България.

Свят

" Разстреляният " съветски публицист Аркадий Бабченко се оказа жив, има арестуван за покушението . " Убийството " му в Киев, за което беше обявено във вторник вечер, се оказа инсценировка на спецслужбите, с цел да бъде хванат причинителят на нападението. Бабченко се появи по малкия екран и се извини за шока, който е предизвикал с " новината ". Василий Грицак, началник на Службата за сигурност на Украйна, съобщи, че е задържан украински жител, нает от съветските спецслужби да провежда убийството.

Белият дом разгласи, че срещата сред Доналд Тръмп и Ким Чен Ун ще се състои . Изявлението пристигна пет дни откакто самият американски президент съобщи, че няма да се види със севернокорейския водач. Това е следващият епизод от играта на думи сред тях – през миналия месец и двете страни си насочиха закани, че ще анулират историческата среща, а решението на Тръмп звучеше дефинитивно. Ако няма нов поврат, по проект Тръмп и Ким би трябвало да се видят в Сингапур на 12 юни.

Мъж умъртви двама служители на реда и един жител в центъра на белгийския град Лиеж и беше убит. Прокуратурата проверява случилото се като терористичен акт.

Фотограф: Reuters
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган беше заставен да разреши на централната банка да вдигне лихвите месец преди предварителните парламентарни и президентски избори на 24 юни. Решението се наложи, защото от началото на годината до момента турската лира загуби над 20% от цената си. Повишаването на лихвите спря за момента обезценката на лирата и тя нарастна по отношение на $ с близо 3% за ден.

Икономика

Парите на каса понижават с 38% за една година до 8.1 милиарда лева след акцията на Национална агенция за приходите . Повечето от тези касови наличия са били раздадени като дивиденти, а понижението идва най-вече от компаниите, които са били тествани от данъчните или са получили предупредителни писма. Кампанията на организацията стартира през 2017 година за да накара бизнеса превантивно да почисти касите си, защото подозренията са, че в всеобщия случай става въпрос за прикрито систематизиране на облага.

Дългосрочните командировки в Европейски Съюз се съкратяват до най-много 18 месеца , а възнагражденията ще се образуват съгласно законите на приемащата страна. Това плануват промени в евродиректива за командированите служащи, признати от Европейския парламент във вторник. Допълнително работодателите ще покриват и разноските за път, билети и настаняване на чиновниците. Промените влизат в действие до две години.

Правителството одобри здравна карта с 5400 болнични кревати по-малк о. Документът влиза в действие от юни, като на лекарите ще бъде препоръчан анекс към сегашните контракти. Здравното министерство се е съобразило по време на публичното разискване с настояванията на съсловието и е нараснало с 608 в началото планувания брой кревати в клиники. Така с контракт ще бъдат 33 421. Междувременно стана ясно, че шефът на здравната каса проф. Камен Плочев е уведомил надзорния й съвет, че не може да извършва длъжността си по здравословни аргументи и желае да бъде освободен.

Бизнес
Роман Абрамович към този момент е най-богатият човек в Израел, откакто получи поданство от управляващите в Тел Авив. Милиардерът, чието положение се прави оценка на към 12 милиарда $, подаде документи, откакто изтече английската му виза като съветски жител. Основният акционер в " Норилский никель " и притежател на футболния клуб " Челси ", няма да заплаща налози в продължение на 10 години.

Financial Times открива офис в София през есента . В него ще работи софтуерният екип FT Core, който поддържа платформите и системите на уеб страницата на компанията, като цифровите системи за абонамент, разпространяването на печатните издания и публикуването на наличие. В центъра ще бъдат заети 100 души. Столицата ни е била определена поради комфортната си локация, лесния достъп до лондонския офис и качеството на чиновниците в IT бранша в страната.

Публичното предложение на акции (IPO) на " Градус " ще може да се организира до края на юни , откакто на съвещание в понеделник Комисията за финансов контрол (КФН) утвърди проспекта за обществено предложение на акции на компанията. Очаква се документът да бъде оповестен за информация на вложителите, а през тази седмица ще има среща с евентуалните заинтригувани участници в процедурата. Опитът за набиране на 100 млн. лева през фондовата борса е най-амбициозният от разгара на рецесията преди 10 години. Сделки и планове

Китайската компания Ningbo Jifeng може да купи производителя на автомобилни тапицерии " Граммер " . Ningbo сега държи към 25% от Grammer, само че води договаряния за придобиване на надзор. Предложената цена е 60 евро на акция, което прави оценка немската група на към 750 млн. евро. В България групата има цех в Трудовец с доходи от близо 100 млн. лева и 1000 души личен състав, създава автомобилни тапицерии.

Американският авто производител Ford ще влага 200 млн. евро в разширението на завода си в Румъния . Целта е да стартира производството на втори модел автомобил, като ще бъдат наети нови 1500 души и по този начин общият им брой ще доближи 5900, оповестява SeeNews. Новият модел е в допълнение към дребния EcoBoost джип, който сега се създава в завода.

Частната капиталова група JAB Holdings купува английската верига за бързо хранене Pret A Manger в договорка на стойност 1.5 милиарда паунда. Придобиването е част от поредност покупко-продажби на холдинговата компания в хранителната промишленост, които биха нараснали възможностите на JAB да конкурира швейцарската Nestle, оповестява Financial Times.

Най-голямата компания за рандеман на диаманти в света De Beers поставя началото на синтетично произвеждане на камъните, изоставяйки един от фундаменталните правила, към които е построена, оповестява Bloomberg. В известие до клиентите си от компанията са декларирали, че ще стартират продажба на синтетично създадени диаманти на цена от към 800 $ за карат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР