Франция, Германия и Обединеното кралство твърдят, че развитието на Иран

...
Франция, Германия и Обединеното кралство твърдят, че развитието на Иран
Коментари Харесай

Три европейски страни обвиниха Иран пред ООН за ядрени ракети

Франция, Германия и Обединеното кралство настояват, че " развиването на Иран на балистични ракети с нуклеарна дарба " опонира на резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призоваваща Техеран да не подхваща никаква активност, обвързвана с сходни ракети, оповестява " Таймс оф Израел ".

Посланици от трите европейски страни приканиха генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутерес в писмо, да осведоми Съвета в идващия си отчет , че балистичната ракетна активност на Иран е " несъвместима " с апела в резолюция на Съвета за одобрение на нуклеарното съглашение с Иран за 2015 година

Писмото цитира фрагменти, оповестени в обществените медии на 22 април 2019 година, на невъобразим до момента полетен тест на нов вид на балистична ракета Шахаб-3 , " оборудван с маневрено средство за наново влизане. " В него се споделя: " Пмищният мотор на Шахаб-3, употребен в теста, е система от режими за ръководство на ракетни технологии категория 1 и като такава е механически способна да достави нуклеарно оръжие . "

Европейците означават, че отчет от Международната организация за атомна сила за 2015 година по отношение на в ъзможните военни измерения на нуклеарната стратегия на Иран стига до заключението, че " обширни доказателства демонстрират подробни ирански проучвания от 2002-2003 година за въоръжаване на Шахаб-3 с нуклеарна бойна глава ".

Служители в администрацията на Тръмп също обявиха, че Иран работи за приемане на нуклеарни ракети, нещо, което иранците отхвърлят .
 Нетаняху твърди: Иран разполага ракети в Йемен, които могат да ударят Израел
Нетаняху твърди: Иран разполага ракети в Йемен, които могат да ударят Израел

Иран се опитвал да се снабди с прецизни оръжия

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се отдръпна от нуклеарното съглашение през май 2018 година Но съглашението към момента е подкрепено от петте други страни - Франция, Англия, Русия и Китай , като всички са членове на Съвета за сигурност с несъгласие, и Германия , която сега служи на двугодишен мандат на съвета.

В писмото се споделя, че " Франция, Германия и Обединеното кралство удостоверяват още веднъж твърдия си извод, че развиването на нуклеарните балистични ракети и обвързваните с тях технологии не е в сходство с ракетната наредба в резолюцията на Съвета ".

Тази наредба настоятелно приканва Иран " да не подхваща никаква активност, обвързвана с балистични ракети , проектирани да могат да доставят нуклеарни оръжия . " Но не изисква Техеран да стопира такава активност, а иранското държавно управление упорства, че всичките ракетни действия са законни , а не нуклеарни .

В писмото на европейците се споделя, че са употребявали " експлоатационните характерности " на режима за ръководство на ракетните технологии и ракетната система би трябвало да може да достави най-малко 500-килограмов потребен товар в обсег от най-малко 300 километра (185 мили), с цел да бъде нуклеарно способна.

В писмото на европейците се споделя, че тези действия " са най-новите в дълга поредност от прогрес в иранската технология за балистични ракети " и " също така Иран продължава разпространяването на балистични ракетни технологии в района " в нарушаване на резолюцията на Съвета за сигурност.

Съветът за сигурност насрочи съвещание на 19 декември , с цел да разиска използването на резолюцията от 2015 година по отношение на нуклеарното съглашение в Иран.

По време на миналогодишната среща държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео прикани съвета още веднъж да забрани иранските балистични ракети , способни да доставят нуклеарни оръжия, и да поддържа оръжейно ембарго, което трябваше да бъде анулирано през 2020 година в границите на нуклеарната договорка.
 Пентагонът предизвестява, че Иран скрито построява ракетен боеприпас в Ирак
Пентагонът предизвестява, че Иран скрито построява ракетен боеприпас в Ирак

Имат индикации, че може да удари Израел, Саудитска Арабия и американските войски

Външният министър Израел , Кац прикани за военна коалиция на западните и арабските страни, отпред със Съединени американски щати , да сплашат Иран и да лимитират ракетното му развиване и " настъпателност ".

Кац се базира на писмото, изпратено предния ден от Франция, Германия и Обединеното кралство до генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш.

" Необходимата стъпка в този момент съставлява ефикасна военна опасност на западно-арабска коалиция, ръководена от Съединени американски щати, против иранския режим, с цел да се спре агресивността му. Това е решаващият миг ", изяснява Кац.

По-късно Кац даде изказване, в което съобщи, че инструктира министерството си да показа всички нарушавания на Техеран от нуклеарното съглашение на идно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на използването на резолюцията от 2015 година

Лидерът на опозиционната партия Бени Ганц приветства писмото на трите европейски народи до Организация на обединените нации и предизвестява, че " за жалост, това не е нещо ново . "

" Иранският режим взе участие в непрекъснати старания за приемане на оръжия за всеобщо заличаване и качества за изстрелване. Европейските народи също схващат, че Иран съставлява заплаха за международния мир и за районната непоклатимост. Дойде време да преминем оттатък писмата и да предприемем дейности ", изяснява Ганц, който е и някогашен шеф на щаба на силите за защита на Израел.

Премиерът Бенямин Нетаняху прикани за засилени дейности против Иран , като уточни, че скорошните безредици в Ислямска република оферират опция за събаряне на режима .

" Иранската експанзия нараства, само че империята й се олюлява . И аз споделям: дано й помогнем още повече ". Нетаняху подлага на критика съглашението JCPOA като незадоволително, а Иран постоянно заплашва да унищожи Израел, добавя " Таймс оф Израел ".
 Нетаняху: Иран възнамерява офанзиви против Израел
Нетаняху: Иран възнамерява офанзиви против Израел

Взети са нужните ограничения, увери министър председателят
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР