Франция е най-големият европейски поддръжник на проектите за добив на

...
Франция е най-големият европейски поддръжник на проектите за добив на
Коментари Харесай

Кой е най-големият поддръжник на проекти за „въглеродни бомби в Европа?

Франция е най-големият европейски покровител на плановете за рандеман на " въглеродни бомби ", които съдържат задоволително изкопаеми горива, с цел да изпомпват повече от един гигатон CO2 всеки, разкрива The Guardian.

Откакто международните водачи се събраха във френската столица, с цел да подпишат Парижкото съглашение през 2015 година, в което поеха ангажимент да се опитат да лимитират стоплянето на планетата до 1,5°C над прединдустриалните равнища, френските банки са финансирали компании, които възнамеряват или експлоатират „ въглеродни бомби “, на стойност 154 милиарда $.

Т.нар. „ въглеродни бомби “ са 425-те най-големи плана за рандеман на изкопаеми горива в света. Под тях има задоволително въглища, петрол и газ, с цел да се изразходва въглеродният бюджет на човечеството за поддържане на температура от 1,5 °C четири пъти, настояват специалисти.

" Компаниите за изкопаеми горива и банките ползват цинична тактика ", споделя Валери Масон-Делмот, климатолог от CEA Paris-Saclay, която е съпредседател на звеното за физическите науки в последния отчет на Междуправителствената експертна група по изменението на климата.

Въпреки задачата да се реализира въглероден неутралитет до 2050 година, тя показва, че „ сега въпросните компании работят за увеличението на потреблението на изкопаеми горива и по този метод излъчванията, съзнателно пренебрегвайки едно от най-силните научни изводи, свързващо кумулативните излъчвания на CO2 с равнищата на световно стопляне ".

Изследване на френските неправителствени организации Data for Good и Éclaircies, както и на европейски медии, измежду които The Guardian и Le Mond, открива, че френските банки са вложили повече средства в фирмите, които реализират тези планове, в сравнение с тези на която и да е друга страна в Европа, отстъпвайки единствено на Китай и Съединени американски щати.

Четирите френски банки - BNP Paribas, BPCE Group, Crédite Agricole и Société Générale - дружно са вложили 17,8 милиарда $ през 2022 година в компании, които възнамеряват или експлоатират въглеродни бомби, открива изследването. За шестгодишния интервал от 2016 година насам получателите варират от петролни и газови компании в Съединени американски щати до държавни енергийни компании в страни от Бразилия до Саудитска Арабия и Китай.

Първоначалната база данни за плановете за въглеродни бомби произлиза от проучвателен документ, в който са преброени 425 въглищни мини, петролни и газови залежи с евентуални излъчвания през целия си живот над 1 гигатон CO2. След това френските откриватели ги съпоставят с данни за операторите от Global Energy Monitor и данни за финансиращите организации от Banking on Climate Chaos - отчет на неправителствена организация, обхващащ 60-те най-големи банки.

Лу Велгрин, съпредседател на организацията Data for Good, която е началник на проучването, декларира: " Има доста малко обществени и надеждни данни за идентифициране на плановете за изкопаеми горива в международен мащаб, техните общи ресурси, обвързваните с тях излъчвания на парникови газове и участниците в тях. Тази неяснота в някои случаи ни кара да подценяваме броя на плановете, свързани с дадена компания, или финансовите потоци сред банка и компании, работещи с въглеродни бомби. "

Френската енергийна компания TotalEnergies взе участие в най-малко две дузини планове за въглеродни бомби по света, демонстрира проучването.

В обособен отчет на " Грийнпийс " от предходната седмица са преброени 33 въглеродни бомби, в които е взела участие TotalEnergies, изчислени по по-малко консервативна методология, която регистрира излъчванията нагоре по веригата. Докладът също по този начин открива, че TotalEnergies е забъркана в придобиването на нови лицензи за изследване за 84 плана от 2015 година насам. Единадесет от тях са след 2021 година, когато Международната организация по енергетика (МАЕ) предизвести, че всички нови изследвания за петрол и газ са несъвместими с нейния сюжет за нулеви чисти излъчвания.

Говорител на TotalEnergies показва: " МАЕ предвижда растеж в производството на петрол и газ до 2028 година В този подтекст ние продължаваме да влагаме в нови петролни планове, с цел да отговорим на към момента възходящото международно търсене, изключително в разрастващите се страни. И в очакване на естествения спад на сегашните ни залежи (4% годишно), с цел да продължим да подсигуряваме на клиентите си достъп до сила на налична цена. "

Говорителят подчертава върху проектите на TotalEnergies да усили петкратно потенциала си за възобновими енергийни източници до 2030 година, като прибавя, че през 2023 година компанията ще влага близо 5 милиарда евро във възобновими и нисковъглеродни други възможности, като за първи път този вид вложения ще бъдат по-големи от вложенията в нови планове за изкопаеми горива.

Говорител на BNP Paribas пък декларира, че финансовата институция е спряла да отпуска заеми на някои от фирмите в листата, като прибавя, че една от главните бази данни съдържа неточности, които изкуствено завишават нейните данни.

От Crédit Agricole също оспорват данните в отчета, като декларират, че той включва двойно отчитане и че множеството от плановете в листата са в употреба от доста години.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР