Франция е излязла от инфлационната криза, започнала в края на

...
Франция е излязла от инфлационната криза, започнала в края на
Коментари Харесай

Франция излезе от инфлационната криза

Франция е излязла от инфлационната рецесия, почнала в края на 2021 година, и управляващите не престават да работят за понижаване на цените. Това съобщи финансовият министър на страната Бруно Льо Мер.


„ Да, инфлационната рецесия е зад тила ни. Потвърждавам го “, сподели той в ефира на радиостанция RMC.

Според него управляващите са съумели да се оправят с рецесията единствено за две години. Въпреки това обстановката за доста французи остава сложна, защото цените на питателните артикули остават високи, призна Льо Мер.

Министърът на финансите увери, че управляващите не престават да вършат всичко допустимо, с цел да понижат цените допустимо най-скоро, само че означи, че става въпрос единствено за понижение, а не за връщане към равнищата от 2021 година преди рецесията. Министърът също по този начин добави, че през 2024 година инфлацията би трябвало да спадне до 2,6 %.

По-рано прелиминарен отчет на Френския народен статистически институт (Insee) сподели, че годишната инфлация в страната се е забавила до 4% през октомври.

В края на лятото френският министър на финансите Бруно Льо Мер съобщи, че цените на пет хиляди продукта артикули от първа нужда и храни ще бъдат закрепени, с цел да се помогне на французите да се оправят с възходящата инфлация. През юни министърът предизвести, че инфлацията към този момент няма да се върне на нивото, на което беше преди интервала на коронавирус. Той изясни това с икономическия курс за национализация на редица основни браншове, както и с битката с изменението на климата. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР