Франческо Баная спечели своята трета победа от началото на сезон

...
Франческо Баная спечели своята трета победа от началото на сезон
Коментари Харесай

Баная спечели спринта в Остин, но не успя да си върне първото място в MotoGP

Франческо Баная завоюва своята трета победа от началото на сезон 2023 в MotoGP, откакто победи в спринтовата конкуренция за Гран При на Америките. За международния първенец това е втори триумф в спринт от началото на годината, откакто той бе над всички и в спринтовата отдалеченост в Португалия на старта на сезона.

Баная стартира надпреварата от полпозишъна, само че загуби първото място в спринта до първия завой от тръгналия втори Алекс Ринс. Пилотът на LCR Хонда обаче влезе прекомерно остро в първата крива на „ Пистата на Америките “, което разреши на Баная да си върне водачеството още на изхода от първия завой.

В края на първия бранш Ринс още веднъж нападна и изпревари международния първенец, само че испанецът нямаше отговор за скоростта на мотора на Дукати на противоположната права сред завои 11 и 12. На нея Баная безусловно отва своя противник и на практика кара несмущаван до финала, с цел да завоюва с 2.5 секунди пред Ринс.

Пилотът на LCR Хонда загуби краткотрайно второто място, откакто позволи неточност в прекъсването за 12-я завой във втората от единствено 10 обиколки, което разреши на Алейш Еспаргаро (Априлия) да го изпревари. В седмия тур обаче Ринс се възползва от своята скорост в бързите завои в първия бранш и съумя да изпревари Еспаргаро, само че въпреки всичко трябваше да се отбранява от офанзивата на своя съотечественик на противоположната права. Защитата на Ринс се оказа сполучлива, а за това спомогна и грешката на Еспаргаро в прекъсването за завой №12, която освен не му разреши да нападна Ринс, само че и отвори вратата пред Хорхе Мартин (Прамак Дукати), който не чака втора покана и незабавно се изкачи на третото място.

В оставащите три тура стартиралият 12-ти Мартин трябваше да се отбранява против набезите на Еспаргаро, само че той стори това съвършено и в последна сметка приключи спринта в Остин на третата позиция. Четвърти остана Еспаргаро, а топ 5 добави спечелилият от спринта в Аржентина преди две седмици Брад Биндър (КТМ). Точки от спринтовата конкуренция в Тексас взеха още Марко Бедзеки (VR46 Дукати), Лука Марини (VR46 Дукати), Мигел Оливейра (RNF Априлия) и Джак Милър (КТМ).

С успеха си през днешния ден Баная се приближи на единствено точка от водача във краткотрайното класиране в MotoGP, където отпред остава спечелилият от Гран При на Аржентина Бедзеки. Пилотът на VR46 Дукати води с актив от 54 точки, до момента в който Баная е втори с 53. Тройката в генералното класиране добавя Йоан Зарко (Прамак Дукати), който изостава с 19 пункта от водача. Французинът не взе точки през днешния ден, откакто финишира едвам 11-ти.

Основната конкуренция за Гран При на Америките започва на следващия ден в 22:00 часа българско време и ще може да бъде следена онлайн със Sportal.bg . В нея от полпозишъна още веднъж ще потегли международният първенец Баная, който си заслужи това право по време на квалификацията по-рано през днешния ден.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР