Франчайзът като бизнес модел е начин за разрастване на популярност

...
Франчайзът като бизнес модел е начин за разрастване на популярност
Коментари Харесай

Мениджър за предимствата и недостатъците на франчайза като бизнес модел 

Франчайзът като бизнес модел е метод за разгръщане на известност на една компания и всеки новак предприемач би трябвало да реши дали този модел е подобаващ за него. Това сподели в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “  училищният управител Николай Цонев – съосновател на веригата школи по програмиране и изобретателни действия Logiscool.

" Франчайзът е бизнес модел, в който една компания стандартизира своя артикул и го дава като подготвен артикул на локални бизнесмени, които да го осъществяват на локално локално равнище и надлежно да го приспособяват към другите пазари, тъй че това е тип разпространяване. Основната разлика сред бизнесмен и франчайзингополучател е в това, че е предприемачът стартира от нулата – измисля процесите, бизнес проекта, финансови изчисления, метод за нахлуване на пазар,а до момента в който при франчайз модела това се получава наготово. Получава се готовият артикул, надлежно опита, който е набран до тогава от франчайзингодателя, получават се другите маркетингови тактики и спомагателни образования, метод на интеграция в съответния пазар, “ разясни той.

Предимствата на този бизнес модел съпоставено с предприемачеството, са, че има към този момент одобрена марка, т.е. икономисват се някои дейности, като маркетинг на пазара, пиар, разпространяване на стойностите и полезностите на марката. Дава извънредно огромна поддръжка, тъй като франчайзинговиите мрежи са в множеството случаи международни. " Но макар всички преимущества, които получава, създаването на един обект си е отговорност на франчайзингополучателя. “

Недостатъците при франчайза са, че той не е подобаващ бизнес модел за всеки артикул и не е за всеки вид бизнесмен. Франчайзингополучателят е стеснен да съблюдава избраните към този момент правила на наложения артикул, и има по-малко място за импровизация. Закупуването на франчайз модел е по-евтиният вид от основаването на нещо свое лично, защото предприемачът не можем да планува разноските, които биха били нужни, а закупуването на франчайз може по-лесно да бъде калкулирано. 

По думите му всеки, който желае да създава този тип бизнес модел, би трябвало да акцентира върху личните си персонални изследвания, като дефинира своите стремежи и устременост. " Да дефинира има ли сектори във франчайза, които повече му прилягат, дали има надлежно пазарна ниша, какъв брой е огромна тази пазарна нужда и дали той може да отговори на тези условия. Така че личното търсене и личното изследване са извънредно значими когато човек взима такова решение. “

Най-големите провокации за него в този модел е количеството работа, която би трябвало да се влага, тъй като по думите му това, че франчайзинга е подготвен артикул не значи, че усилието за интеграция му в пазара е по-малко.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР