Фотоволтаичната електроцентрала с. Караджалово има мощност 60,4 MWp(снимка: ACWA Power

...
Фотоволтаичната електроцентрала с. Караджалово има мощност 60,4 MWp(снимка: ACWA Power
Коментари Харесай

Голяма сделка за фотоволтаичната индустрия у нас


Фотоволтаичната електроцентрала с. Караджалово има мощ 60,4 MWp
(снимка: ACWA Power Karad)

Най-голямата фотоволтаична централа в България е с нов австрийски притежател. ACF Renewable Energy Limited, дъщерно сдружение на ACWA Power, завърши продажбата на своя 100% дял в ACWA Power Karad, притежател на фотоволтаичната електроцентрала с мощ 60,4 MWp в с. Караджалово. Купувач на каузи е Enery Development GmbH, австрийски вложител и разработчик на планове в бранша на възобновимите енергийни източници.

Освен това NOMAC Limited, дъщерното сдружение на ACWA Power, също е завършило продажбата на своя 100% дял в NOMAC България – компания, предоставяща услуги за употреба и поддръжка на централата ACWA Power Karad, на Enery Development GmbH. Стойността на покупко-продажбите не беше разкрита.

Двете продажби образуват най-голямата договорка във фотоволтаичната промишленост на България досега. Те са предхождани от сключване на обвързващо съглашение още през декември 2019 година
още по тематиката
Електроцентралата в Караджалово, която е най-голямата фотоволтаична централа на една локация в страната, е генерирала 85,56 GWh неутрална въглеродна сила през 2019 година

Райфайзен Банк Интернешънъл АГ работи като извънреден финансов консултант на продавачите по двете покупко-продажби, а CMS София – като техен юридически консултант.

„ ACWA Power Karad бе една от първите ни вложения в слънчеви фотоволтаични планове и послужи като първа стъпка към бъдещите ни вложения на пазара на възобновими слънчеви фотоволтаици в Близкия изток, Африка и останалия свят ”, разяснява продажбата Пади Падманатан, президент и основен изпълнителен шеф на ACWA Power.

В момента почти 25% от общия портфейл на ACWA Power (въз основа на финансовите разходи), който в това време се е умножил четири пъти за 10 години, се състои от възобновими енергийни активи, посочи Падманатан.

Сделката е една от дребното 100%-ови продажби, подхванати от ACWA Power. „ Докато ние продължаваме да се фокусираме върху възобновимите енергийни източници, поради релативно дребния размер на тази централа спрямо останалите в нашето бързо разрастващо се портфолио, ние имаме вяра, че е пристигнал верният миг да продадем своя дял в тази централа ”, разяснява Раджит Нанда, основен капиталов шеф на ACWA Power.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР