Фото-документална изложба, посветена на 85-та годишнина от смъртта на поетесата

...
Фото-документална изложба, посветена на 85-та годишнина от смъртта на поетесата
Коментари Харесай

Изложба посветена на 85-та годишнина от смъртта на Мара Белчева отваря врати в дома на Яворов

Фото-документална галерия, отдадена на 85-та годишнина от гибелта на поетесата и духовна спътница на Пенчо Славейков Мара Белчева /1898-1937 ще отвори порти в галерията при родния дом на Пейо Яворов в Чирпан.

Изложбата носи името „ Сама в вечерний път ходя “ и ще бъде открита на 17 март от 17:00 часа. Документалната експозиция, основана от Румяна Пашалийска, показва българската поетеса освен като спътница на огромния ни публицист Пенчо Славейков, само че и като надарен създател, преводач, обаятелна жена, минала през своя житейски път с гордо вдигната глава.



В 20 документални пана са проследени: фамилната среда, в която се ражда една от първите български поетеси през 1898 година в Севлиево; детските години, следването във Висшия девически интернат във Виена, където учи музика и литература; късият брак с Христо Белчев, стихотворец и общественик, погубен на 15 март 1891 г.; Мара Белчева като придворна дама в двореца на княз Фердинанд; годините на следване в Женевския университет (1894 – 1897 г.) Представена е духовната връзка сред огромния ни стихотворец Пенчо Славейков и неговата муза, която остава ентусиазъм за него до последния му мирис на 28 май 1912 година в Брунате, Италия. Проследени са последните години от живота на обаятелната поетеса, претърпени в беднотия, креативните връзки с доктор К. Кръстев, Боян Пенев, Андрей Протич, Дора Габе.

Изложбата ще бъде показана от Здравка Никовска, основен организатор на къща-музей „ Петко и Пенчо Славейкови “ в Националния книжовен музей.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР