Формирования на украинската морска пехота вече около седмица водят активни

...
Формирования на украинската морска пехота вече около седмица водят активни
Коментари Харесай

Войната | Украинската армия пак прекоси Днепър и се окопава на източния бряг

Формирования на украинската морска пехота към този момент към седмица водят дейни бойни дейности на три нови места по източния бряг на Днепър, официално следен от съветските окупационни сили. За момента обаче по-скоро още не може да се приказва за начало на огромна десантна интервенция през най-голямата украинска река, по чието течение минава югозападната фронтова линия. По всичко проличава въпреки всичко, че армията на Киев без доста звук стартира да се закрепя на нови и нови позиции на окупирания бряг, откакто още от края на юни продължава да, до наскоро свързвал районната столица Херсон с към момента следеното от руснаците градче Олешки от другата страна на Днепър.

Трите нови зони, в които украинските сили са засилили дейностите си по левия бряг, са в региона на железопътния Антоновски мост на към 5 км източно от Олешки по посока на селищата Пойма и Песчанивка, при Подстепне (10 км източно от Олешки) и при Кринки (30 км източно от Олешки). Характерното за този регион е, че става дума за прорязана от по-малки реки и ръкави на Днепър блатиста и островна зона, която русите окупационни сили не съумяват дейно да управляват, изключително след взривяването на язовирната стена на Каховското водохранилище и последвалото наводняване с древен мащаби. Провеждането на сегашните интервенции на процедура значи, че украинците и досега де факто свободно са се придвижвали и оперирали по островите наоколо до така наречен " съветски " бряг.
Ситуацията по източния бряг на Днепър съгласно проруския Telegram-канал Rybar Източник: Rybar
Очевидната първична цел на въпросните украински офанзиви е да пресечен крайбрежния път по протежението на Днепър, който непосредствено свързва огромните крайбрежни градове Олешки и Нова Каховка. По този метод силите на Киев биха могли да изолират и вероятно да завладяват намиращото се посред им градче Козачи Лагери, което.

Ако интервенцията на морската пехота е сполучлива, войските на Зеленски биха могли да открият огромен плацдарм на източния бряг на Днепър с дължина към 30 км, чийто южен фланг ще е естествено предпазен от естествения резерват " Олешки пясъци " - дребна пустиня с диаметър към 15 км в средата на Херсонска област. Между другото в проукраинското интернет-простъранство към този момент се популяризира фотография на военнослужещи, които навлизат на територия, мощно напомняща " Олешки пясъци ". Ако фотографията е достоверна, това значи, че украинските специфични елементи към този момент са навлезли в окупираните територии доста по-навътре от оповестеното.
Реклама
За момента крайният резултат от първичните дребни украински " оформящи " интервенции към момента не е явен. Руски източници настояват, че офанзивата против Пойма е отбита и остатъците от морската пехота са се окопали в региона на жп-моста на река Конка на към километър и половина от Днепър. Те обаче удостоверяват, че украинските сили не престават да удържат северните елементи на селището Кринки, което значи, че крайбрежният път сред Нова Каховка и Козачи Лагери продължава да е отсечен за съветската логистика. Според американския защитителен тинк-танк ISW пък украинците още организират нахлуване в региона на Пристепне, което евентуално прекъсва достъпа към Козачи Лагери от изток в посока Олешки.

И в случай че наличието на украински военни в региона на " Олешки пясъци " е достоверно, това ще разреши определяне на надзор и над последния разполагаем път на юг към Раденск. По този метод Козачи Лагери ще се окаже изолиран и ще се трансформира в идеалното място за по-мащабен десант в региона, форсиране на Днепър, построяването на огромен плацдарм с понтонни мостове и вероятно начало нова сухопътна интервенция.

Според някои съветски военни блогъри пък всичко това са маневри за похищение на вниманието, а същинският украински десант най-вероятно ще се случи в региона на Хола Пристан на югозапад от Олешки директно край делтата на Днепър. При всички положения вероятно форсиране на огромната река би изправило съветските генерали пред тежка алтернатива: дали не би трябвало да изтеглят подкрепления от Запорожкия фронт или, с цел да не разрешат пробив към най-важното си стратегическо завладяване от 2014 година насам.
Свързани публикации Войната в Украйна | Руският взлом край Авдеевка не предвещава нов Бахмут 19 октомври 2023, 12:59 Войната | Украйна удари съветски бази с балистични ракети ATACMS 17 октомври 2023, 16:31 Войната в Украйна | Кримският гамбит на Зеленски 5 октомври 2023, 12:11 Войната | Офанзивата на Украйна доближава кулминационната точка си 14 септември 2023, 12:08 Войната | Какво става с (ре)контраофанзивата в Украйна 17 август 2023, 14:27 Войната | Армията на Украйна прекоси Днепър и се закрепи на окупирания бряг 26 юни 2023, 15:29 Войната | Украйна ускорява ударите надълбоко в окупираните от Русия райони 19 юни 2023, 13:50
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР