Фонтаните са романтичен акцент от градската среда. И ако днес

...
Фонтаните са романтичен акцент от градската среда. И ако днес
Коментари Харесай

Как древните хора гадаели по фонтани и реки

Фонтаните са сантиментален акцент от градската среда. И в случай че през днешния ден ги одобряваме единствено като хубав детайл от пейзажа, то преди доста години не е било по този начин. Преди епохи измежду предците ни битувало схващането, че фонтаните имат невероятна мощ и посредством тях могат да извършат гадаене. Затова някои общности се вглеждали зорко във водите им, пробвайки се да намерят отговор на въпросите, които ги вълнуват.

Има доста поверия, свързани с шадравани от целия свят. Едно от тях ни споделя за сицилианското знамение Паликорус. По времето на Римската империя за фонтана се е твърдяло, че дави нарушителите, които си разрешат извършат машинация пред него.

Град Епидаврос от Древна Гърция също бил фамозен с невероятен фотан, отдаден на богинята Ино. Хората се опитвали да измолят благословията ѝ, като поставяли във водите на шадравана особено приготвена храна. Смятали, че в случай че продуктите потънат, ги чака шанс и благополучие, а в случай че останат на повърхността, им предстоят беди.

 Реки

Не единствено водата на фонтаните давала отговори на хората в предишното. Преди епохи германците имали застрашителен бит, написа ДомашенжурналБг. Когато се съмнявали, че обещано бебе е заченато при извънбрачни връзки, те го пускали в река Рейн.

Ако водите погълнели детенцето, за тях това било знак, че е плод на неверна обич. Но успеелло ли да изплува, бързали да го извадят, тъй като това значело, че е основано от съпрузи.

 Вещица

През седемнадесети век пък с сходен обред проверявали благочестивостта на дамите, упрекнати във вещерство. Ако някоя от тях се удавела незабавно, била считана за зла вълшебница.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР