Фондацията на милиардера филантроп от еврейско-унгарски произход Джордж Сорос напуска

...
Фондацията на милиардера филантроп от еврейско-унгарски произход Джордж Сорос напуска
Коментари Харесай

'Отворено общество' напуска Унгария заради 'репресии' от правителството

Фондацията на милиардера човеколюбец от еврейско-унгарски генезис Джордж Сорос напуща Унгария и разгласи, че повода е " репресивната " политика на държавното управление, съобщи AFP.

След като през април " Отворено общество " разгласи, че затваря офиса си в Будапеща и мести източноевропейските си интервенции в Берлин, през днешния ден излезе и обяснението на повода: " репресии ". Една от тях евентуално е налагането на 25% налог върху задграничните дарения на неправителствени организации (НПО). Унгария даде правото на вътрешния министър да затваря Неправителствени организации, в случай че реши, че тя заплашва националната сигурност.

Фондацията на Сорос бе във фокуса на вниманието и на Виктор Орбан. Унгарският министър председател подлага на критика остро " Отворено общество ", като даже го упрекна, че се меси в унгарската политика и води демократичната съпротива. През януари партията на Орбан - " Фидес ", внесе план за закони под името " Стоп Сорос! ", които внезапно да затруднят активността на неправителствения бранш и притегли рецензия от целия свят.

През април президентът на " Отворено общество " Патрик Гаспард пътува до унгарската столица, с цел да заяви персонално на 100-та чиновници, че офисът затваря и се мести в Берлин.

Унгарският новинарски уебсайт 444.hu посочи, че " Отворено общество " ще бъде затворена на 31 август, като първо ще се реалокира във Виена и по-късно - в Берлин.

Според уеб страницата на " Отворено общество " Сорос е дал повече от 32 милиарда $ от основаването си през 1970 година за фондацията, която работи допълнително от 100 страни за да открива свободни общества тук-там с властнически форми на ръководство.

" Отворено общество " е в Унгария от 1984 година До през днешния ден към 2100 унгарци са учили с нейни стипендии в Централноевропейския университет. Фондацията оферираше във времената на преход от комунизъм към народна власт опция на доста унгарци да пътуват и учат в чужбина. Сред тях бе не какъв да е, а министър председателят Виктор Орбан.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР