Фондация Еврика връчи традиционните си отличия за 2021 г. за

...
Фондация Еврика връчи традиционните си отличия за 2021 г. за
Коментари Харесай

Кои са носителите на наградата "Еврика" за 2021 година

Фондация " Еврика " връчи обичайните си оценки за 2021 година за най-хубав млад управител (за 32-ри път), откривател (31), фермер (31) и за достижения в науката (26). Кандидатите са излъчени от публични и икономически организации, научни звена и университети, неправителствени организации и медии, а окончателният избор се прави от профилирани комисии във всяка област. Ограничителното изискване е номинираните да не са по-възрастни от 35 години.

" Млад управител " на 2021 година е Боряна Узунова - създател на три компании, отдадени на елиминирането на отпечатъка от стилната промишленост. Завършила е политология и нововъведения в London School of Economics and Political Science и световен бизнес и инженерство в Хонгконгския университет за просвета и технологии. Съосновател е на, която си партнира с над 400 компании за да сътвори верига от оптимално произвеждане, изразходване, изхвърляне и преработване на фешън продукти. Kool and Konscious си партнира и със Световния фонд за природата (WWF), а Боряна Узунова е притежател на Президентската младежка премия на WWF за отдаденост към отбраната на дивите животни и естествените запаси.

През 2020 година Узунова основава компанията Impakt_ID за оценяване на естествения отпечатък на фешън продукти на продуктово равнище и неутрализирането му от марки и клиенти налично, елементарно и моментно. Impakt_ID е технология, която съумява да пресметна излъчвания на всеки създаден и закупен артикул и разрешава въглеродното му обезвреждане в действително време. Impakt_ID си партнира с пет от най-големите фешън компании в света и работи по премахването на въглеродните им излъчвания, в това число и ретроактивно.

за селектирана мода втора употреба, непосредствено предлагана от продавачи на техните почитатели в обществените мрежи. Само за няколко месеца след основаването й са регистрирани като спестени към 11 000 кг въглероден диоксид и 1.51 милиона литра вода от закупуването на облекла втора употреба вместо нови.
Реклама
През последната година трите компании на Узунова са спомогнали за премахването на над 20 000 тона въглероден диоксид и над 0.5 милиарда литра вода.

Наградата " Еврика " 2021 за достижения в науката е присъдена на Силвия Христова . Тя е бакалавър по химия и магистър по " Съвременни способи за синтез и разбор на органични съединения " от Факултета по химия и фармация на СУ " Св. Климент Охридски ". Основните й научни ползи са в региона на аналитичната, теоретичната и физична органична химия. По време на следването си работи като химик в Института по органична химия с Център по фитохимия при Българска академия на науките, а от 2017 година е постоянен докторант в този институт.

Специализирала е в Университета във Фрибург, Швейцария. Резултатите от научните й проучвания са показани на 17 научни форума под формата на лекции и презентации. Активен участник е в 8 научни плана, съавтор е в 15 научни изявления.

Силвия Христова получава взаимната премия на фондация " Еврика " и Съюза на учените в България за отличната отбрана на дисертационен труд на тематика " Тавтомерията като обикновен механизъм за транспорт на сигнал при молекулните устройства ". В него авторката преглежда опцията за потребление на следения транспорт на протон като обикновен развой в молекулните машини. Концепцията се базира върху потреблението на единични молекули като " хардуерни " детайли (жици, логичен детайли, кондензатори, превключватели и други), които могат да бъдат асемблирани в работещи устройства.
Реклама
" Млад откривател " на 2021 година е Станислав Дарачев . Той е строителен инженер по компетентност " Водоснабдяване и канализация " от Университета по архитектура, строителство и геодезия - София (УАСГ). През 2017 година семестриално приключва магистратура по приложна математика, компетентност " Изчислителна математика и математическо моделиране " в СУ " Св. Климент Охридски ", а през 2020 година семестриално приключва магистратура по " Бизнес администрация " в УНСС. От 2014 до 2017 година е постоянен докторант по научна компетентност " Инженерна хидрология, хидравлика и водно стопанство " в УАСГ - София.

Професионалната си активност стартира през 2004 година като стажант-помощник механически началник в " Трансстрой " - Бургас. Бил е началник планове в " Бизнес БГ - груп " - София, помощник-проектант във " Водоканалинженеринг ", механически началник на строителните действия по реорганизация на водоснабдителната мрежа на София в " Статус - Н ", механически началник на строителни обекти, осъществени от " Газови Системи Инженеринг " - София, и " Бизнес БГ - груп " - София. От 2005 година е архитект на свободна процедура. Участвал е в създаването на капиталови планове за основаване на хидравлични модели на канализационната и водопроводната мрежа на Айтос, Созопол, Черноморец, Приморско, Китен, Царево, Лозенец, Сливен, Асеновград, Първомай, Кричим, Стамболийски, Кърджали, Момчилград, Добрич, село Невша, обл. Варна.

През 2018 година Станислав Дарачев стартира работа в Националния институт по метеорология и хидрология в секция " Хидрологични прогнози ", а от октомври 2020 година е назначен за помощник в катедра " Приложна геодезия " на Геодезическия факултет на УАСГ - София.

Наградата " Еврика " му се присъжда за изобретението " Канализационен преливник ", записано като патент в българското Патентно ведомство. Изобретението е тип хидротехническо оборудване, необятно употребявано в канализационното строителство. С него се взема решение експлоатационен проблем при съществуващите смесени канализационни мрежи, където вследствие затлачването от влачени твърди наноси се редуцира светлото сечение на канализационните тръби, а оттова и потенциалът на мрежата.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Градове 3 Ритейл 1 Политика 2 Ритейл 3 Компании 1 Политика 2 Ритейл 3 Градове Реклама
Отличието " Млад фермер " за 2021 година получи Никола Николов . Той е бакалавър по " Компютърни системи и технологии " в Русенския университет " Ангел Кънчев ". През 2019 година се дипломира в същия университет като магистър по компетентност " Правен режим на Народно събрание ". Завършил е и профилиран курс по " Маслодайни култури ".

Никола Николов е аграрни производител от 2016 година Обработва аграрни земи в землищата на Айтос и селата Караново и Малка поляна. В стопанството му от 300 декара се отглеждат разнообразни български сортове житни, бобови и маслодайни култури. Използва техника чартърен за обработка на земеделската земя, а обследването прави със личен дрон, залага на " прецизното земеделие " в стопанството си.

Никола Николов е зам.-управител на компания " Агродар България " - Айтос, която работи с Института по растителни генетични запаси - Садово. Дружеството обработва над 8500 декара аграрни земи в землищата на Айтос и селата Съдиево, Пирне, Малка Поляна и Караново. Използва " точно наторяване ", което води до понижаване на нормата за наторяване до 25-50%. А въведените комбинирани обработки и модерната техника водят до понижение и на най-големия разход в земеделието - горивото.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР