Фондът на фондовете ще подкрепя затруднени фирми, съобщиха от държавното

...
Фондът на фондовете ще подкрепя затруднени фирми, съобщиха от държавното
Коментари Харесай

Безлихвени кредити измъкват бизнеса от COVID-кризата

Фондът на фондовете ще поддържа затруднени компании, оповестиха от държавното сдружение във вторник (14 април). Уточняваме, че финансовите принадлежности по линия на Европейските структурни и капиталови фондове съставляват профилирани схеми за финансиране, в които Фондът дава средства посредством финансови медиатори и банки, под формата на гаранции, на заеми и на дялови вложения на разнообразни целеви групи от крайни получатели.

"Като композиция сред обществен и частен,и самодейност, смисълът на инструментите се ускорява още повече, в обстановката, в която страната се пробва да отговори на голям брой основни провокации посредством преразпределяне на общия стеснен запас. При настоящите изключителни условия, насочваме напъните си предпочитано в три съществени посоки, които считаме, че ще имат мощен позитивен резултат и ще подкрепят бързото възобновяване на стопанската система ", обясниха представители на управлението на Фонда.

На първо място сдружението ще структурира напълно нов гаранционен артикул за даване на ликвидна поддръжка на дребни и междинни предприятия, разрастващи активност в разнообразни браншове, в това число и в тези, които ще са най-засегнати от рецесията, като туризъм, превоз и търговия. За задачата Фондът ще даде на банките гаранции на стойност 170 млн. лева, с които ще се обезпечи портфейл от нови заеми в размер до 850 млн. лева в границите на актуалната година.

"Те ще послужат най-вече за оборотни средства под формата на дълготрайни заеми до 10 години, като краткотрайна мярка за подкрепяне на предприятията в интервала на икономическа неустановеност и внезапно стесняване на активността им ", обясниха още представителите на институцията и допълниха, че задачата е заемите да бъдат предоставени без спомагателни административни тежести за кандидатстващите компании, при допустимо най-облекчени условия. Обмисля се опцията заемите да са безлихвени за предприятия, запазващи заетостта, която са имали преди настъпване на рецесията.

В допълнение, се планува продължен гратисен интервал по главницата, както и опция за гратисен интервал по лихвите за интервала на рецесията, която се разисква с виновните институции.

Фондът има към този момент и настояща стратегия за подкрепяне на самонаети лица и на дребни, започващи предприятия с доста къса или съвсем никаква бизнес история, в това число такива основани от уязвими групи (хора с увреждания, младежи до 29 години, безработни повече от 6 месеца).

"Това е инструмент за даване на заеми с облекчени условия, в това число без поръчителство, на целеви групи от крайни получатели, които нормално нямат достъп до банково финансиране, заради неналичието на кредитна история. Целта на инструмента е опазване на заетостта, посредством поддръжка на дребни частни бизнеси, в това число и такива от самонаети лица ", обясниха от Фонда.

Наличният все още запас за тази мярка е общо 24 млн. лева, с опция за даване на спомагателни средства при бързо привършване на ресурса.

"Инструментът е настоящ и заемите се дават през нашите финансови медиатори с потенциал и клонова мрежа във всички 28 области на България ", допълват от държавното комерсиално сдружение. Предприятията, които дават отговор на изискванията биха могли да получат до 50 000 лева заем за оборни средства и вложения при по-облекчени условия и против по-ниски от пазарните лихви.

"По линия на този инструмент сме в договаряния с Министерството на труда и обществената политика, като стремежът ни е опростяване на изискванията за кандидатстване, разширение на обсега на компании, които биха могли да получат финансиране, както и опцията за даване на безлихвени заеми ", обясниха от Фонда на фондовете.

Другата, разработвана мярка цели увеличение на гъвкавостта на останалите принадлежности, които към този момент са препоръчани на пазара.

''Ресурсът в областта на рисковите вложения посредством дялове в започващи и новаторски предприятия, който е разполагаем на пазара, възлиза на 150 млн. лв. ", оповестиха от сдружението. Този инструмент е предопределен за поддръжка на компании с капацитета да подкрепят бързото възобновяване на стопанската система след рецесията, изключително в основни сфери на нововъведенията и дигитализацията, както и на вложения във високи технологии, като био- и нанотехнологии, мехатроника, чисти и осведомителни технологии, фармация, тънък тех, където това може да донесе добавена стойност.

В допълнение, Фондът на фондовете ще продължи да финансира общини и други планове, ориентирани към облагородяване на градската среда с запас от 418 млн. лева, разполагаем през фондовете за градско развиване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР