Фолклорният площад показва на децата традиции и занаятиНеолитното селище е

...
Фолклорният площад показва на децата традиции и занаятиНеолитното селище е
Коментари Харесай

Туристи спят като Фред Флинстоун

Фолклорният площад демонстрира на децата обичаи и занаяти Неолитното населено място е шлагерът на село Чавдар
 

Понякога тривиалните хрумвания за отмора на море или планина са ви дотегнали и желаете просто да запалите колата и да тръгнете нанякъде. Именно Средногорието е мястото, където въображението на пътешественика ще ви води.
-->
Ако поемете на изток по подбалканския път ще преминете през поредност от села, за които най-вероятно не сте й чували или знаете малко. Ако отделите и най-кратко време за престой във всяко едно от тях, то сигурно ще съумеете съберете задоволително усещания, които ще оставят у вас паметен спомен от едно вълнуващо странствуване.

Малкото знамение

Едно от тези места е Община Чавдар. Това е една от най-малките общини в България. Тя се състои от единствено едно обитаемо място - с. Чавдар. То се намира на 70 км източно от София, ситуирано в Златишко-Пирдопската долина.

До 1899г. селото носи името Коланларе, след което е преименувано на Радославово. От 5 януари 1946 година селото се споделя Чавдар.

Мястото е било обитаемо от хора още в праисторията, като за това свидетелстват археологическите разкопки на селищната могила край р. Тополница. Те разполагали къщите си наоколо до р. Тополница, с цел да могат да черпят нужната им за битови потребности вода. 

Започнатото през май 1968г. изследване на неолитната просвета под управлението на праисториците от Археологическия институт проф. Георги Георгиев и ст. н. с. Кънчо Кънчев открива скъпа рисувана керамика, която по-късно е предоставена на експерти за изследване. Към работата върху селищната могила се причисляват и археолози от Англия. С тяхното присъединяване е осъществено стратиграфско сондиране на терена, посредством което се потвърждава съществуването на седем културни пласта.

Голямата изненада в Чавдар

В началото на XXI в. стартира възобновяване на общината, посредством създаване на нови и модернизирането на публичните здания. Читалището е изцяло актуализирано и оборудвано с нови пособия и зали.

Селото е извънредно привлекателно за окото на екскурзианта. Още с влизането в него гостите ще преминат по хубаво асфалтово шосе, опасано от напълно възобновени тротоари.

Сред забавните забележителности на селото е църквата свети Архангел Михаил. Тя е една от най-старите здания и е издигната с дарения. Ако поемете на 2 км. Южно от селото по асфалтов път ще стигнете до Археологически парк " Тополница ".

Той се състои от 5 неолитни къщички, които пресъздават в огромна достоверност живота на неолитните хора.

Параклисът Света Петка

Други несъмнено забавни забележителности са параклисът света Петка и водопадът Казаните.

За запалените планинари наоколо до селото има ситуирани три хижи. Хижа Братия се намира в Средна Гора. До нея се стига през с. Чавдар или през Панагюрски колони.

Хижа Сакарджа също се намира в Средна гора. Хижата е ремонтирана и разширена през 2006г.

Хижа Чавдар е ситуирана в Стара Планина, местността Върхушки поляни. До нея може да се стигне с пътнически трен от София по жп линията София-Карлово-Бургас

В селото се организират годишни събития, като събора на връх Света Петка и честването на Гергьовден на 6-май на мястото, където е ситуиран манастирът " Св. Георги ".

Водопадът Казаните е естествен феномен

Водопадът Казаните е същински естествен феномен който е формиран от 5 водопада на река Беререй, които се спускат от височина 15 метра. Те са ситуирани сред три големи скали, като образуват вирове, наподобяващи на казани. От там идва и името им. Високите скали и пресеченият терен дават опция каскадата да се следи отчасти от няколко разнообразни точки. Над каскадата има построен мост, с цел да могат да бъдат следени водопадите. Казаните са оповестени за естествена забележителност през 1970г.

Мнозина желаят да се допрян до хубостта на Казаните. До него има черен коларски път, по който голям брой табели дават напътствие за посоката и дистанцията до водопада. Пътят до водопада стартира след моста на река Тополница. До водопада се стига за почти един час и следвайки указателните табели няма метод да се объркате.

До моста на р. Тополница се стига, като се тръгне в посока неолитното населено място. По пътя към водопадите ще имате опцията да се любувате на извънредно красиви гледки.

В село Чавдар се организират годишни събития, като съборът на връх Света Петка. Местността носи името на настойничката на селото. Преди 120 години на това място е подложен камъкът, с който е почитана Света Петка. През 2008 година е издигнат параклис там.

Когато не се краде, а се работи за хората

Селото придобива актуалния си европейски образ, с помощта на локалната власт, която се е посветила на благородното дело да трансформира това китно кътче, прикрито сред Стара Планина и Средна Гора, в пример за подражателство, посредством безкористно асимилиране на евросредства и обосноваване на хора да работят за себе си и за обществото.

Центърът на селото е без сходен аналог в България. Подбалканският път минава тъкмо през централната част, тъй че няма по какъв начин да подминете алпинеума, дървените мостчета, фонтаните и беседките. Европейският опит в насърчаване на актуален туризъм въодушевява общината и тя бързо се ориентира в това по какъв начин се основават привлекателни атракции.

Една от тях е фолклорният център. Той е интерактивен и забавен и в него децата могат да се срещнат с традиции и обичаи на селото. В него са изложени плетени дантели, бронирани шевици, украшения които възраждат и съхраняват традициите.

Парк Тополница е шлагер измежду туристите

През последните години същински шлагер измежду туристите е археологическият парк Тополница. Възстановеното неолитно населено място се намира в красивата околност " Света Петка ". Пресъздадени са 5 къщички, работилници за каменни оръдия, керамични съдове и култивиране на кожи. Към парка е включен и дребен музей, който показва скъпите находки в региона.

Паркът носи името " Тополница " поради откритите на брега на река Тополница следи от неолитно населено място отпреди 7 хиляди години. Къщите са направени по образа им от преди 6-7 хиляди прочие Хр. Три от тях се отдават чартърен за нощувка. Те оферират вълнуващото прекарване на една същинска неолитна нощ, в която ще можете да си извършите огън и да се запознаете с бита на далечните предшественици.

Близо до неолитното населено място има и огромен атракционен парк, където ви чакат повдигащи адреналина въжени трудности, стени за катерене и други развлечения за дребни и огромни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР