Фитнес феновете обичат да казват: Без болка няма успех!“. Това

...
Фитнес феновете обичат да казват: Без болка няма успех!“. Това
Коментари Харесай

Полезният дискомфорт

Фитнес почитателите обичат да споделят: „ Без болежка няма триумф! “. Това обаче не важи единствено за повдигането на тежести. Ако желаете да станете по-добри в някаква активност или да постигнете амбициозна цел, това съвсем несъмнено ще изисква от вас да излезете от зоната си на комфорт и да се подложите на известно „ страдалчество “.

Повечето от нас преглеждат този дискомфорт като непряк резултат от самият развой по реализиране на съответна цел – нещо, което чакаме и поносим, само че в това време опитваме да сведем до най-малко. Това е изцяло разбираемо, само че съгласно ново прочуване на Университета Корнел и Чикагския университет тези опити за ограничение на дискомфорта в същото време с това лимитират и нашите качества. Ако желаете да увеличите шанса си за триумф, би трябвало целеустремено да търсите възприятието на дискомфорт, настояват създателите на проучването.

Колкото по-неудобно се чувствате, толкоз по-бързо усъвършенствате уменията си

Представете си, че желаете да станете прочут артист. Като първа стъпка към постигането на тази цел може да се запишете на курс по актьорско майсторство. Какво ще си кажете, откакто престъпите прага на залата, в която се организира курса? Първият инстинкт на доста хора би бил да се нахъсат и да опитат да бъдат допустимо най-забавни и изобретателни.

След като създателите на прочуването са поканили 557 доброволци на присъединяване в курс по актьорско майсторство за начинаещи, тези, на които е било казано да се държат по метод, които ги кара да се усещат неловко, в действителност са се показали по-добре от тези, които са се стремили да оставят положително усещане.

Звучи завладяващо, само че какво значи това за всички останали? Разбира се, на актьорите доста постоянно им се постанова да влизат в функции, в които е желателно да се усещат като. Истината обаче е, че това важи и за бизнесмените.

Изследователския екип е провел и серия от следващи опити. Независимо дали участниците е трябвало да извършват писмени задания или да учат настоящи събития, тези, на които е било казано да търсят дискомфорт, в последна сметка са се показали със всяка задача, която им е била предоставена.

„ Като цяло резултатите допускат, че би трябвало да търсим възприятията на несръчност или дискомфорт, които постоянно са свързани с личностното израстване, и да ги тълкуваме като признаци на прогрес към нашите цели “, се споделя в блога Research Digest на Британското психическо общество, в който се обобщават резултатите от прочуването. Казано по-просто, без значение дали сте артист, бизнесмен или упорит публицист, стремежът към дискомфорт ще ви помогне да се усъвършенствате по-бързо, в сравнение с в случай че се фокусирате единствено върху постигането на майсторство.

Изкуството и науката са на едно мнение

В блога на Британското психическо общество се показва, че въпреки това проучване да е безапелационно, то улавя единствено един миг във времето. Дали тези, които търсят дискомфорт, не престават положителното си показване в дълготраен проект, или цялата тази несръчност ги дълго преди да са постигнали задачите си? Това проучване не може да отговори на този въпрос, само че има аргументи да се смята, че търсенето на дискомфорт може да бъде печеливша тактика в живота, сходно на краткосрочните проучвания.

Има прочут виц от света на изкуството, който дава отговор съвършено на това ново проучване. Историята споделя, че един професор в учебно заведение по изкуство един път споделил на половината си клас по керамика, че ще бъдат оценени съгласно количеството работа, което са изпълнили. На другата половина им беше казано, че ще бъдат оценени съгласно качеството на най-хубавото им произведение.

Коя група се е справила по-добре – тази на учениците, инструктирани да основат допустимо най-вече глинени купи, или онази, на която е било казано да търсят съвършенство? Може да звучи необичайно, само че първата група в действителност е основала по-добри артикули от втората. Дискомфортът е надвил над фокуса върху триумфа.

„ Изглежда, че до момента в който „ количествената група “ интензивно е създавала купи и се е учила от грешките си, „ качествената група “ е губила време в размишления за реализиране на съвършенство и в последна сметка не е имала какво да покаже, с изключение на грандиозни теории и купчина нескопосано моделирана глина “, изясняват създателите на книгата, разпространявала тази история.

Тези, които одобряват объркания и разочароващ развой на правене на неточности имат повече процедура от тези, които се концентрират единствено върху триумфа. Следователно те усъвършенстват уменията си по-бързи.

Науката и изкуството наподобява са на едно мнение. Ако имате дръзки цели или се пробвате да овладеете нещо мъчно, било то работа с глина или пускане на бизнес, би трябвало интензивно да търсите разочарованието и разстройването, произлизащо от обстоятелството, че към този момент не се справяте чудесно с работата си. Тези неприятни усеща значат, че се учите и развивате.

…………

Джесика Стилман  за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР