Фирма Драгиев и ко, която в момента изпълнява голямата обществена

...
Фирма Драгиев и ко, която в момента изпълнява голямата обществена
Коментари Харесай

Драгиев надви Запрянови в битката за Колодрума

Фирма „ Драгиев и ко ”, която сега извършва огромната социална поръчка за ремонт на пл. „ Централен ” и подлеза на „ Гладстон ”, ще строи открит паркинг до Колодрума. Фирмата е класирана преди всичко на търга, извършен в община Пловдив под председателството на основния инженер Йордан Калев. Вторият участник в конкуренцията е не по-малко известната компания „ Запрянови - 03 ”, направила ремонта на Цар-Симеоновата градина и съвсем построила зоопарка до Гребния канал. Поредната поръчка, обвързвана със спортната зала, този път е за паркинг на стойност 600 000 лв. с Данък добавена стойност. От „ Драгиев и ко ” са предложили да създадат обекта за 598 471 лв. /с ДДС/. „ Запрянови ” са дали обещание да си свършат работата за 562 705 лв., т.е. на по-ниска цена. Въпреки това тръжната комисия е предпочела офертата на „ Драгиев и ко ”. От протоколите се вижда, че по финансов индикатор търга печели компания „ Запрянови - 03 ” със 70 точки, до момента в който „ Драгиев и ко ” има 65,82 точки.

Само че изискванията на търга включват и механически индикатори, които се пресмятат по формула. Сред тези индикатори са материалите, опит, фрагментите, които би трябвало да бъдат посочени в офертите на претендентите. По този индикатор „ Драгиев и ко ” излиза с едни гърди напред и получава 28,72 точки. На „ Запрянови - 03 ” са дадени 15 точки. След това точкуване се пресмята отново по формула сложна оценка, наречена „ оптимално съответствие качество/цена ”. Така „ Драгиев и ко ” финишира с 94,54 точки, а „ Запрянови ” губят борбата с оценка 85 при оптималната 100 точки. Както „ Марица ” писа, по тази скица преди няколко години компания „ Запрянови - 03 ”е спечелила поръчката за градеж на ЦДГ „ Чайка ”, макар че другите двама участници в търга са предложили да изградят детската градина за по-малко пари. Подобно оценяване е приложено и при избора на изпълнителите на поръчката за ремонтите в квартала сред бул. „ Кн. Мария Луиза ” и „ Марица - юг ”. Според ръководещия орган на този европейски план в оценяването е позволен субективизъм.

Паркингът до Колодрума се води като краткотраен в публичната поръчка и в финансовата стратегия на Община Пловдив. Решението за създаване на този обект е взето, тъй като при по-масовите събития в залата местата за коли не стигат. Теренът, на който ще се строи, се намира до съществуващия паркинг и съставлява празна разкаляна повърхност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР