Финтех компанията Revolut, която е една от най-популярните платформи за

...
Финтех компанията Revolut, която е една от най-популярните платформи за
Коментари Харесай

Revolut ще предлага карта за покупка на стоки и услуги с отложено плащане

Финтех компанията Revolut, която е една от най-популярните платформи за различни разплащания и в България, навлиза в сегмента buy now, pay later (BNPL). При него се купуват артикули и услуги на компании сътрудници, като клиента заплаща цената на вноски в опрeделен интервал.

Първият пазар, който Revolut са избрали да се случи това, е Ирландия, където компанията има 1.9 млн. консуматори. Информацията е на Bloomberg, които цитират известие на Revolut. Така платформата, която предлага услуги от разплащания и криптоборсови вложения до депозити, уголемява още повече своята гама от услуги, развивайки концепцията за финансов супермаркет.

От компанията възнамеряват до края на годината да продължат даването на услугата за клиентите си и в други европейски страни като Полша и Румъния. Източници на " Капитал " обявиха, че към този момент няма информация да се възнамерява стартирането на услугата и в България. В страната Revolut има над 200 хиляди клиенти.
Buy now, pay later (BNPL)
Основната специфичност на BNPL транзакциите е, че са като разсроченото заплащане. Купуваш стока или услуга, а финансовата институция, с чиято дебитна карта плащаш, покрива цената на покупката. На по-късен стадий покриваш сумата на равни вноски. Това е един от най-динамично разрастващите се сегменти в света, където водач в Европа е шведската Klarna. Според анализатори BNPL пазарът ще доближи оборот 680 милиарда евро до 2027 година
Реклама
В случая Revolut ще даде опция на клиентите си да създадат физическо заплащане за сума (засега при online заплащания не може да се употребява опцията за BNPL), която е належащо да възстановят на три пъти в границите на два месеца. Към момента на заплащане клиентът би трябвало да има налична в акаунта си една трета от цената на покупката, а след един месец ще се приспадне от салдото му втората вноска. Падежът на третата е надлежно след още един месец, като за нея и миналата вноска има гратисен интервал от пет дни.

За услугата клиентите ще заплащат 1.65% от цената на покупката, само че в случай че просрочат избран гратисен интервал, ще дължат още 12% на годишна база. За предварително погасяване пък няма да се дължи такса. Ще има и предел на общата стойност на BNPL заплащанията - 499 евро, само че не и на техния брой, т.е. клиент ще може да направи няколко заплащания до тази сума и без да е изплатил цялостната стойност на предходните.

Използването на услугата ще е допустимо след авансово заявяване през приложението от страна на клиентите и прекосяването на оценка на кредитоспособността им от страна на Revolut. Това ще става посредством опциите на така наречен отворено банкиране, което по директивите на Европейски Съюз разрешава на трети страни да имат достъп до банкова информация. След утвърждение всеки клиент ще може от секция cards да задейства опцията BNPL преди транзакцията, за която желае да се възползва от нея.

С услугата няма да е допустимо да се купуват криптовалути или акции, както и да се теглят пари кеш. Според Джо Хенеган, основен изпълнителен шеф на Revolut за Европа, услугата ще насърчи клиентите да употребяват нея пред условието за овърдрафт или кредитни карти, чието погашение не е толкоз бързо като BNPL.
Реклама
Търсенето на сходно кредитиране непрекъснато се усилва заради обстоятелството, че към момента не е толкоз строго контролирано. Все отново държавното управление в Обединеното кралство има намерение да затегне контрола над BNPL заплащанията, защото потребителите не са напълно добре осведомени с него.
Свързани публикации Има ли живот, самостоятелен от банка 23 март 2022, 11:02 Revolut провежда мощна акция в поддръжка на Украйна 6 март 2022, 15:14 Revolut е вложил в криптовалути над 740 млн. $ от името на клиенти 22 юни 2021, 11:56 Revolut към този момент работи като банка в България 2 март 2021, 12:18 Здравей, G Pay! 20 ноември 2020, 12:22 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Георги Куманов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР