Финландците си имат сауна, японците - онсен. Топлите минерални извори

...
Финландците си имат сауна, японците - онсен. Топлите минерални извори
Коментари Харесай

Как макаците се научиха да се киснат на топло

Финландците си имат сауна, японците - онсен. Топлите минерални извори са на всички места из японските острови и са обичано място за японците да се киснат на топло.

Но с изключение на за хората, някои от тези онсени са магнит и за маймуни, и то особено през зимата, когато приматите са се научили, че на топло във водата студът се понася по-лесно.



Най-известното място, където посетителите могат да видят блажено отпуснати във водата японски макаци (известни още като снежни маймуни), е паркът Джигокудани в префектура Нагано, написа dir.bg.

Малко след входа на парка има басейн с топла минерална вода, където дивите маймуни се киснат, играят, пощят се и живеят естествения си маймунски живот.

От толкоз доста години тук идват гости да ги следят и снимат, че маймуните са привикнали с човешкото наличие и съвсем изцяло го пренебрегват. Това значи, че туристите имат опция да следят връзките сред макаците в естествената им среда, освен това доста от близко.

Но коя е първата маймуна, на която ѝ е хрумнало, че топлите минерални басейни са блажено място през зимата?

Оказва се, че историята не е потънала в забвение.

През далечната 1963 година женски макак скача в горещите извори, с цел да извади оттова няколко соеви зърна. Поведението ѝ незабавно било изкопирано и от други маймуни и в последна сметка се трансформирало в естествено за цялото стадо.

И през днешния ден това стадо макаци постоянно може да бъде засечено в басейна в парка Джигокудани. Маймуните се къпят целогодишно, но най-фотогенични са в мразовитите зимни дни, когато покрайнините и самите маймуни са покрити със сняг.

Термалната вода, която извира в Джигокудани, оказва помощ при отмалялост и нервни болести.

И както се случва на доста известни туристически места, мястото не наподобява напълно същото, когато го посетите онлайн и видите всичко, което остава прикрито зад обективите на фотоапаратите. 

Често фотографите са повече от маймуните, само че това не спира дружелюбните макаци да театралничат на драго сърце. 

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР