Финландският парламент днес одобри поправка на закон за граничната сигурност,

...
Финландският парламент днес одобри поправка на закон за граничната сигурност,
Коментари Харесай

Финландия ще засили сигурността по границата с Русия с поправка на закон

Финландският парламент през днешния ден утвърди корекция на закон за граничната сигурност, която ще разреши да бъдат затваряни граничните пунктове по границата с Русия на фона на опасения, че Москва би могла да реши да изпрати там огромен брой мигранти, съобщи Асошиейтед прес.

Този ход пристигна единствено два дни откакто страните членки на НАТО подписаха формалните протоколи за присъединение към алианса на Финландия и Швеция – ход, който разгневи Русия. Молбите за присъединение на двете скандинавски страни бяха утвърдени на срещата на високо ниво на НАТО в Мадрид в края на юни.

Одобрената от финландските депутати корекция ще даде на лявоцентристкото държавно управление на премиерката Сана Марин разширени пълномощия да лимитира граничния трафик в изключителни обстановки, изключително по 1340-километовата граница с Русия. Законовите промени също по този начин ще разрешат на Финландия да строи заграждения и огради по границата с Русия, в случай че това се наложи. Очаква се, че финландският президент Саули Нинистьо ще подпише поправения закон на следващия ден.

Законовата промяна беше подтикната от опасения на държавното управление, че Русия може да се опита да повлияе на Финландия като провежда събиране на границата на огромен брой хора търсещи леговище – нещо, което се случи на гранични пунктове в Северна Финландия през 2015 година и 2016 година, когато се появиха известия, че съветските управляващи са събрали хиляди мигранти там.

Смята се, че рискът от сходни хибридни закани от страна на Москва е изключително висок в този момент, откакто Финландия получи статут на страна наблюдателка в НАТО, само че към момента не е пълноправна членка. Това значи, че до момента в който участието не бъде утвърдено от законодателните органи на всичките 30 страни членки, тя не се употребява от всички гаранции за сигурността на алианса.

" Ситуацията със сигурността във Финландия и в Европа се промени радикално през последните месеци и в частност се увеличи рискът от един друг тип хибридно въздействие ", сподели в свое изказване финландската министърка на правораздаването Ана-Мая Хенриксон. " Радвам се, че едно ново изключение, което се отнася в частност за хибридните закани, беше добавено в закона толкоз бързо и с необятната поддръжка на Народното събрание ", добави тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР