Финландия се надява на възможно най-бързо ратифициране на договорите от

...
Финландия се надява на възможно най-бързо ратифициране на договорите от
Коментари Харесай

Финландия иска бързо присъединяване към НАТО, в случай на кандидатура за членство

Финландия се надява на допустимо най-бързо одобрение на договорите от 30-те страни членки на НАТО, при положение на нейна независима или в тандем с Швеция кандидатура за присъединение към атлантическия алианс. Това съобщи финландската премиерка Сана Марин на конференция с водачите на северните европейски страни, състояла се в Копенхаген, съобщи Франс прес.

" Ако Финландия и Швеция са претенденти, основният въпрос е да има развой на ратификация, който да е допустимо най-кратък ", сподели Марин.

" Това ще бъде най-хубавата гаранция за сигурността, която ние можем да имаме ", добави тя.

" Но несъмнено ние беседваме съответно с допустимо максимален брой страни членки на НАТО по отношение на гаранциите за сигурността и проблемите със сигурността, които ние можем да имаме по време на междинния интервал ", добави тя. Тя разясни, че измежду тези страни са Съединени американски щати, Англия, Германия и Франция. Франс прес напомня, че този промеждутъчен интервал може да продължи няколко месеца.

Същевременно английският министър на защитата Бен Уолас, който беше във Финландия за военни учения, даде обещание поддръжката на страната му за Хелзинки при положение на офанзива против северната европейска страна. " Не мога и да си помисля, че ние няма да дойдем да подкрепим Финландия и Швеция, на какъвто и стадий те да са в дебатите за НАТО и техните съглашение. Вярвам, че това е нещото, което ни свързва в действителност ", сподели Уолас.

Очертава се единомислещо мнение измежду членовете на алианса по отношение на възможна кандидатура за присъединение на Финландия и Швеция. Но този развой по ратификация на съответните контракти постанова и зелена светлина от страна на парламентите на 30-те страни членки.

Само членовете на НАТО се употребяват публично от отбрана по силата на член пети от контракта за алианса.

Президентът на Финландия Саули Нинистьо би трябвало да разгласи публично на 12 май персоналната си позиция по отношение на кандидатурата на страната му в НАТО, само че към този момент е обезпечена мощна поддръжка за това от обществеността и от депутатите в Народното събрание.

В Швеция държавното управление и партиите в Народното събрание би трябвало да показват на 13 май мнение по въпроса за възможна кандидатура.

Стокхолм също води съвещания със страните членки на НАТО. Шведската външна министърка Ан Линде посети през вчерашния ден Съединени американски щати, а в този момент е в Канада.

Същевременно в изявление за испанското издание " А Бе Се " говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова съобщи, че при положение на влизане в НАТО на Финландия и Швеция те ще се трансфорат в пространство за опълчване на алианса с Русия с всички произлизащи от това последици, съобщи ТАСС. Тя попита дали народите на тези две страни се стремят тъкмо към това.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР