Финландия поема днес от Румъния шестмесечното ротационно председателство на Европейския

...
Финландия поема днес от Румъния шестмесечното ротационно председателство на Европейския
Коментари Харесай

Финландия поема ротационно председателство на Европейския съвет

Финландия поема през днешния ден от Румъния шестмесечното ротационно председателство на Европейския съвет.

Мотото на финландското председателство е " Устойчива Европа - стабилно бъдеще ", а централната тематика е насърчаването на световното водачество на Европейски Съюз в дейностите, отдадени на климата.

Хелзинки ще ръководи срещите на Европейския съвет в Брюксел и Люксембург, както и неофициалните срещи на министрите на страните от Европейски Съюз във Финландия. Освен това в този интервал ще се състоят към 90 срещи на разнообразни работни групи и специалисти.

В тирада пред националния парламент предходната седмица финландският министър председател Анти Рине съобщи, че приоритет на председателствата ще е постигането на прогрес в битката с климатичените промени и приемането на ограничения за запазване на околната среда.

Финландия ще се стреми също да отстоява общи европейски полезности като върховенството на закона, човешките права, равноправието и демокрацията, сподели Рине.

Сред провокациите пред Европейски Съюз през идващите шест месеца е отсроченото излизане на Англия от съюза, чийто краен период в този момент е 31 октомври.

След половин година Финландия ще съобщи щафетата на идващия ротационен ръководител Хърватия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР