Финландия и Швеция не успяват да се разберат с Турция

...
Финландия и Швеция не успяват да се разберат с Турция
Коментари Харесай

Комерсант : Финландия и Швеция няма да се разберат с Турция за НАТО преди срещата на Алианса в Мадрид

Финландия и Швеция не съумяват да се схванат с Турция в точния момент за срещата на върха на НАТО идната седмица, отбелязва в коментар съветският в. " Комерсант ".



Поредният кръг от договаряния сред Турция, от една страна, а от друга – Швеция и Финландия, съгласно участниците е постигнал " очевиден прогрес ", само че без да отстрани всички различия. Анкара все по този начин упорства двете страни да изпълнят изискванията ѝ, другояче пътят към НАТО ще бъде затворен за тях, разяснява изданието.

" Комерсант " напомня " претенциите на Анкара ": двете скандинавски страни подкрепяли Кюрдската работническа партия (ПКК), считана от Турция за терористична организация, и свързани с нея кюрдски групировки. Освен това турските управляващи упорстват за повдигане на глобите против техния военнопромишлен комплекс.

Поначало се предвиждаше алиансът да утвърди молбите за участие на Швеция и Финландия на срещата си на върха в Мадрид на 29-30 юни. Сега обаче представители на страните членки не крият, че това надали ще стане. Вчера неназован източник от немското държавно управление заяви пред Ройтерс: Берлин е " изцяло уверен ", че в последна сметка Анкара, Хелзинки и Стокхолм ще се спогодят, само че " няма да е никаква злополука ", в случай че това не се случи в Мадрид, а след " няколко седмици ". " Според нас решаващо е това, че няма непреодолими проблеми ", добави той.

Анкара очевидно също не гради ненужно оптимистични проекти за форума в Мадрид, добавя всекидневникът и помества думи на турския президентски представител Ибрахим Калън, представени от локалния в. " Стар ": " Не преглеждаме мадридската среща на върха като краен период или преломен миг за процеса на присъединение на Швеция и Финландия ".

Според различен турски вестник, " Сабах ", самият президент на страната Реджеп Ердоган е подготвил за форума напълно непомирително изявление – той " ще показа тезите на Турция със специфични документи и файлове. Ще бъдат демонстрирани доказателства за финансовата и политическа поддръжка на ПКК от Швеция и Финландия, ще бъде декларирано, че " съюзнически " връзки не могат да бъдат открити, до момента в който е в действие тази враждебна позиция ". " Сабах " твърди, че при интервенции против кюрдски отряди в Ирак и Сирия Турция е завладяла шведски противотанкови оръдия А Те 4.

Едва ли е допустимо да се уредят всички въпроси до срещата в Мадрид. Швеция и Финландия най-вероятно са подготвени да вдигнат глобите си против Турция, само че ще има проблеми с екстрадицията на кюрдските въоръжени бойци, намерили леговище в Северна Европа, разяснява за " Комерсант " турският политолог Хасан Селим Йозертем.

Според него управляващите и опозицията в Турция са на единно мнение, че настояванията на Ердоган са обосновани. Това е доста значимо с оглед идните следващата година парламентарни и президентски избори в страната. " Повдигайки тематиката, управляващите разиграват картата на сигурността и национализма. Това спомага да се превключи вниманието на хората другаде от към момента прекомерно осезаемите стопански проблеми ", споделя специалистът.

" Мисля, че Анкара няма бързо да склони на отстъпки – показва пред изданието съветският наблюдаващ Амур Гаджиев. – Мадридската среща най-вероятно единствено ще очертае рамките на бъдещо решение. Което може да е напълно ненадейно. Например когато Франция се връщаше във военната конструкция на НАТО, Турция отново беше срещу и особено поради нея бе основан пост на заместник-генерален секретар. "

" Антизападните, антиамериканските настройки в Турция нарастват и доста политически сили ги включват в играта си. Примерно водачът на главната опозиционна мощ – Народнорепубликанската партия, Кемал Кълъчдароглу предложи наскоро напряко да се закрият натовските бази на турска територия ", добавя Гаджиев.

Швеция обаче не желае да отсрочва влизането си в НАТО, счита аналитикът Грегъри Саймънс от Института за проучвания на Русия и Евразия към университета в Упсала.

В дипломатическото опълчване през днешния ден играят огромна роля страстите и възприятието на национална горделивост, декларира той. Швеция, " поредно сближавала се с НАТО през последните години ", се стреми да направи историческия си избор, а Турция – да си отмъсти за неотдавнашните обиди. И както сочат досегашните договаряния, търсенето на взаимни отстъпки няма да е лесна работа, заключава Саймънс.

Източник: в. " Комерсант "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР