Финансовите проблеми тласкат Киев към все по-непопулярни мерки. Миналата седмица

...
Финансовите проблеми тласкат Киев към все по-непопулярни мерки. Миналата седмица
Коментари Харесай

Промишлеността на Украйна се разпродава на безценица

Финансовите проблеми тласкат Киев към все по-непопулярни ограничения. Миналата седмица Върховната Рада утвърди два законопроекта за приватизация на държавна благосъстоятелност по едно и също време. Потенциалната изгода от самодейностите е съмнителна. За следствията от новите решения на украинските управляващи – в материала.

Тотална ликвидация

Върховната Рада одобри Закон № 7451, който дава опция за приватизация на огромни държавни предприятия. И то по най-опростената процедура.

Разрешава се оповестяване на имоти за продажба без предварителна проверка, списък и оценка. Плащане - още преди подписване на контракта за покупко-продажба. Тоест парите незабавно отиват в бюджета, правните тънкости ще се уреждат постфактум.

На този стадий бяха дадени и отстъпки на новите притежатели. Не е належащо да възобновяват лицензи. Преди беше наложително.

От началото на спецоперацията приватизацията в Украйна е на практика блокирана. Официално не беше неразрешена, само че беше мъчно да се съблюдават формалностите: регистрите и нотариусите не работеха, Антимонополният комитет не можеше да издаде позволения от нужния вид.

„ Опростяването “ отстранява тези спънки. Но към момента има доста капани. " Приема се с ремонти, които на практика разрешават огромна приватизация ", сподели някогашният ръководител на Радата, народен представител Дмитрий Разумков. " Става допустимо да се продават предприятия с отстъпка от 50 %. И достъпът до информация за това кой взе участие в търга е лимитирано... На фона на рухването на валутния курс това е фактическа ликвидация на страната”, добави той.

Дяволът е в детайлите

Скандалният законопроект се преглежда от юни. Окончателното издание се разграничава доста от първичното.

По-специално, не се предполагаше отстъпка от 50 %. Освен това началната цена на обекта трябваше да бъде избрана от тръжната комисия въз основа на финансови доклади. И най-после, огромната приватизация беше неразрешена при военно състояние. Всичко това беше зачеркнато, което провокира мощни рецензии. Законът беше признат мъчно: той беше подсилен от едвам 233 депутати от 450.

Ден по-рано Радата утвърди законопроект № 5397, който доста уголемява листата с обекти на приватизация. По-специално, " държавните предприятия за произвеждане, ремонт на механически и други средства за рехабилитация на хора с увреждания " и доста други бяха изключени от листата на неразрешените.

За тази самодейност гласоподаваха 227 народни представители. Тези, които са срещу това, считат това за първи знак по пътя към продажбата на стратегически институции и фабрики.

В гонене на бързи пари

Сега търговете могат да се организират " безшумно ". Няма потребност да разкривате информация за купувача и даже да съобщавате за договорката. Преди това тази информация трябваше да бъде оповестена в формалните държавни печатни издания.

Заедно с отстъпката и понижението на периодите - търгът би трябвало да завърши не по-късно от 25 дни след стартирането на обекта, това съгласно управляващите подтиква частните вложители. И ще попълня хазната.

В същото време е явно, че не може да се разчита на парични потоци в бюджета. Тази изцяло затворена процедура основава големи корупционни опасности. Дори в случай че украинското управление регистрира приходи, никой няма да може да ревизира какъв брой са занижени тези суми и какво е изтекло в частни сметки.

Според Олга Батова, изпълняващ длъжността началник на Фонда за държавна благосъстоятелност на Украйна, към 40 обекта са подготвени за приватизация: към 30 дестилерии и седем пекарни. Приблизителната им цена не беше оповестена.

Отчитане пред спонсори

Както означи Михаил Кривогуз, водещ откривател в бранш „ Русия и новите страни от Евразия “ на РАН, в този момент е мъчно да се оценят следствията от признатите закони.

В кратковременен проект резултатът ще е не толкоз финансов, колкото политически. " Предполагам, че всичко това е единствено за отчитане на активност пред западните настойници, както доста, което се прави в Украйна. В Киев се пробват да покажат, че не на вятъра са получили статут на кандидат-член на Европейския съюз, че работят въз основа на правилата на демокрацията, пазарна стопанска система. В Европейски Съюз въпреки всичко незабавно дадоха да се разбере, че решението за доближаване с Украйна е политическо ", акцентира Кривогуз.

На сходно мнение е и самостоятелният финансов специалист Михаил Беляев. " Украйна в действителност е в безнадеждна обстановка. Спешно са нужни пари за погашение на външни заеми и отбягване на банкрут, макар че механически това към този момент се е случило. Само през септември би трябвало да бъдат платени съвсем милиард евро ", твърди той. Западните кредитори теоретично могат да отделят средства - само за покриване на дълга. Но нови заеми надали ще бъдат дадени.

" Киев се пробва да откри пари, с цел да наподобява като безупречен длъжник на Запада. Няма различен източник на приходи с изключение на продажбата на държавна благосъстоятелност. Освен това украинските управляващи, макар оптимистичните изказвания, към този момент схванаха какъв е резултатът от специфичната интервенция за тях. И виждаме опит да се разграби последното: да се продаде всичко, да се поделят облагите и, както нормално се случва, да се изтеглят в чужбина и по-късно си тръгнат ", счита анализаторът.

Според известия в медиите Германия е блокирала пакет от девет милиарда помощи при започване на юли заради опасността от банкрут, надвиснала над Украйна и неналичието на 900 милиона евро за заплащане през есента. Трябва непременно да запазят успокоение пред задграничните кредитори.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР