Финансовата децентрализация и идеята за преотстъпване на 1/5 от приходите

...
Финансовата децентрализация и идеята за преотстъпване на 1/5 от приходите
Коментари Харесай

Общините отново поискаха финансова децентрализация

Финансовата децентрализация и концепцията за преотстъпване на 1/5 от приходите от облагането на приходите. Това разискаха на Годишната среща на локалните управляващи кметовете в страната и екип на Института за пазарна стопанска система.

От ИПИ показват, че макар привидно необятната политическа поддръжка за сходна смяна, към този момент над 10 години концепцията е била отлагана във времето. През 2018 година От ИПИ са разписали пътя към фискална децентрализация в отчет, който показва причините за сходна смяна, а година по-късно е било изпратено и отворено писмо до премиера по отношение на нуждата от преотстъпване на част от приходите от облагането на приходите на физическите лица към общините.

Според ИПИ обаче назрява моментът за тази смяна, тъй като кметовете все по-категорично застават зад концепцията и тъй като шареното политическо посланичество мъчно би удържало модела на прехвърляния с постановления на Министерския съвет и " ръчно ръководство " на вложенията по места.

На срещата ИПИ показа настоящи планове за резултата от преотстъпването на 1/5 от подоходното облагане по общини. Изчисленията са на база брой работещи и равнища на възнагражденията във всяка община и демонстрират, че този запас би се равнявал на близо 850 млн. лева през тази година.

Към момента не са предоставени публични данни от държавните институции за генерираните доходи от облагането на приходите по общини и няма явен обществен план за резултата от сходна промяна по места.

Според ИПИ изводът е, че всички общини биха спечелили от промяната, като тези, които концентрират икономическа интензивност - повече работни места и по-високи заплати, ще получат сериозен запас, който би ги направил самостоятелни от централната власт. ИПИ смята, че преотстъпването на 1/5 от приходите от подоходното облагане към общините би трябвало да бъде съпроводено от изравнителни механизми, в това число ориентиране на изравнителната дотация към по-бедните общини и евентуално потребление на част от новия запас в тази посока.

Предстои ИПИ да показа разнообразни разновидности за равнене, които да разрешат и на по-бедните общини да завоюват от промяната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР