Финансирането на обществените медии да се уреди законово по нов

...
Финансирането на обществените медии да се уреди законово по нов
Коментари Харесай

Експерти: Реалните собственици на медии остават скрити

Финансирането на публичните медии да се уреди законово по нов метод и да зависи от тяхната задача и задания - това предложи шефът на Административна дирекция в БНР Милен Митев на проведена от Министерството на културата полемика на тематика „ Държавата и медиите “.

Основните тематики на полемиката бяха транспарантното обществено финансиране, собствеността на медиите и свободата на словото. Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков съобщи, че е извънредно време да се сложи въпросът за аргументите, довели до сриването от 34-то на 112-о място по независимост на словото в България, съобщи БНР.

" Наистина има тематики неуместни, някои - непредвидени, някои, които провокират отвращение, само че е време да стартираме един откровен диалог за положението на нашето медийно пространство. Време е да разберем какво се случи през годините ".

Милен Митев съобщи, че финансирането и ръководството на публичните медии са в директна връзка и че финансирането би трябвало да подсигурява тяхната самостоятелност, както и че е извънредно време да се приключи с финансирането на база „ час стратегия “:

" То би трябвало да зависи от дилемите, сложени на двете публични медии. Най-напред обществото би трябвало ясно да дефинира какво желае от БНР и Българска национална телевизия и по-късно към този момент да се пресметна какъв брой ще коства осъществяването на по този начин поставената задача. Въпросът „ какъв брой “ не може да стои самичък в пространството, той е обвързван с въпроса защо се дават тези финанси и по какъв метод се ръководят и разходват “.

Относно собствеността Мехти Меликов от Министерството на културата акцентира, че най-големият проблем са онлайн новинарските услуги, които са непроследими и че не е реализирана огромната цел - да се изсветли медийната благосъстоятелност:

" И тук въпросът не опира единствено до това дали подставено лице е поставено там като име, а че ние даже не можем „ да изловим “ медиите ".

В полемиката участваха представители на служебното държавно управление, прокуратурата, Българското национално радио и Българската национална телевизия, Съвет за електронни медии, Комисията за защита на конкуренцията и Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори.

Пред Българското национално радио служебният министър на културата проф. Велислав Минеков разяснява преди полемиката:

„ Темата е доста парлива, тематиката не е била обсъждана през годините. Да не забравяме развиването от 34-то място по свободата на словото, през днешния ден сме на 112-то. Как се е случило това? Къде е медийната благосъстоятелност? Защо е в загадка? Кой борави с жълтите и жълто-кафявите медии? Чии са те? Как са били финансирани? Изобщо финансирането, подпомагането от страната на частни медии по какъв начин се е състояло? По каква логичност? По какъв метод? “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР