Философът Людвиг Витгенщайн, живял и работил през зимата на 1948

...
Философът Людвиг Витгенщайн, живял и работил през зимата на 1948
Коментари Харесай

Ботаническата градина в Дъблин - да се заредиш със спокойна красота


Философът Людвиг Витгенщайн, живял и работил през зимата на 1948 г. в Ирландия, обичал да седи и да написа в " Къщата на палмите ".

 

Националната ботаническа градина в Дъблин е ситуирана на повърхност от съвсем 20 хектара. Намира се на 5 км северозападно от центъра на Глазневин, до река Толка. Входът е безвъзмезден.

Градините са основани през 1795 година от Дъблинското сдружение (по-късно преименувано на Кралско сдружение в Дъблин). Днес се стопанисват от Службата по благоустройство и са държавна благосъстоятелност. Притежават 20 000 хиляди живи растения, както и милиони изсушени мостри. Участват в национални и интернационалните начинания за запазване на биологичното многообразие и устойчивото развиване. Директорът им д-р Матю Джебб е ръководител на PlantNetwork - мрежата за събиране на растения във Англия и Ирландия. Ботаническата градина е на седмо място по посещаемост сред туристическите забележителности в Ирландия и на второ от тези със свободен достъп.

Всичко стартира от къщата с дребен парцел на поета Томас Литейл в Глазневин, продадена на ирландския парламент, който я предава на Кралското сдружение в Дъблин за основаване на първите ботанически градини в Ирландия. От този интервал до през днешния ден е оживяла двойната линия тисови дървета, известна като Addison's Walk.



Градините са основани за да се учат подобаващите за земеделие, медицина и нужните за оцветяване на изделията от текстил растения. Тук за първи път е разпознат и причинителят на инфекцията, довела до така наречен картофен глад в интервала 1845 г.-1847 година - трагедия, оставила неизлечими следи в груповата памет на острова. Първоначалното ландшафтно оформление е дело на Уолтър Уейд и на първия директор Джон Ъндърууд. През 1834 г. Ниниан Нивън преаранжира градините. От 1877 г. те са държавна благосъстоятелност и държавното управление се грижи за тях.

Тук има блатна, скална, розова, зеленчукова, тревиста градина, както и арборетум. Отглеждат се и доста скъпи типове орхидеи. В националния Хербариум за двестагодишната история на националните Ботанически градини са събрани голям брой екземпляри.

Освен редки и скъпи растителни мостри в градината има и
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР