Филипо е на 28 години, но е прекарал повече от

...
Филипо е на 28 години, но е прекарал повече от
Коментари Харесай

Новата Камора - по-жестока от всякога. Само образованието може да я победи

Филипо е на 28 години, само че е прекарал повече от десетилетие в пандиза. Познава няколко пандиза в Неапол, в това число няколко поправителни заведения за малолетни. Излишно е да кажем, че детството му е белязано от разпаднало се семейство, татко принудител и среда на беднотия и отчаяние. Тесните улички на испанските квартали са неговото учебно заведение, детската му площадка, стадиона. Този калдъръмен лабиринт е и мястото, където той стартира да прави закононарушения. " Като дете крадях и привлякох вниманието на старейшините. Тогава те ми споделиха да се причисля към групата и ми предложиха да продавам опиати по площадите. И от този момент съм се посветил на това: да продавам кокаин, марихуана, хашиш и крек ", признава Филипо.
Дженаро не познава Филипо, само че е предан на същото в съперничещ клан. Неговата територия е Ла Санита, по чиито улици обикаля вечер след вечер, тъй че никой обвинен да не се промъкне в квартала. Дженаро също е израснал на цялостни обороти: " Влязох в, когато бях на 14 или 15 години. На тази възраст започнах да пуша марихуана. След това пристигна кокаинът. Тъй като кокаинът струваше от ден на ден пари, започнах да извършвам кражба и да правя закононарушения. След това отидох в пандиза и там срещнах Камората ".
 Мега интервенция против Ндрангета Мега интервенция против Ндрангета
Италианската полиция и отделът за битка с мафията в Катандзаро са провели рано тази заран мега интервенция против калабрийската мафия Ндра...
Дженаро и Филипо са бойци във война с ниска активност. Тази, пред която са изправени десетки банди от Камора за надзор на кварталите в Неапол. Градски спор, който е прегледан напълно в документалната поредност на испанската телевизия RTVE " Ен Портада " в последното му издание: " Милениалната Камора ".
През последните години историческите босове на неаполитанската мафия изпадат в недружелюбност: или врагът ги убива, или гният зад решетките в сурова изолираност. " Тази празнина след ареста на старите босове е изпълнена с момчета, доста млади, израснали с престъпния мит за тези субекти ", споделя някогашният антимафиотски прокурор Катело Мареска. Зад себе си Мареска има десетки следствия на Камората: по какъв начин работи, по какъв начин се финансира и по какъв начин изпира парите, които получава от изнудване или продажба на кокаин. Затова не е изненадващо, че този неаполитански магистрат и публицист живее завързан към своя конвой. Особено откакто през 2011 година той арестува Микеле Загария, историческия необут на клана Касалези.
Мареска добре познава Камората. Както остарялата Камора, по този начин и новите ѝ босове: " Те убиват, тъй като жадуват за власт, с цел да упражняват властта си през днешния ден. Защото за тях няма на следващия ден ".
Новите генерации на Камората нямат кодове. Те живеят от ден дневно и минават през всичко, с цел да придобият власт. Филипо и Дженаро знаят, че животът им ще бъде къс, само че желаят да го живеят пълноценно. " Печелиш пари, само че харчиш доста в нощни заведения, за опиати. И този живот не постоянно е прелестен ", споделя Филипо. И прибавя: " И да спиш умерено, в никакъв случай не спиш умерено ". Дженаро знае, че няма излаз, че ще бъде съвсем невероятно да се измъкне от Камората. И той се оправя с главния проблем: " Често пъти момчетата вървят по неверен път и влизат в тълпата. Защото Камора е единствената опция, когато липсва работа. Камората е същинската чума на Неапол ".
Не е лесна връзката с двамата основни герои на репортажа. И би било невероятно да се доближи до тях без скъпата помощ на група млади неаполитански публицисти. " Камора Милениал " постоянно ще е дебитор на Чиро Куоцо, Свева Скалвенци, Андреа Аверса и Антонио Ламорте. Длъжник за всичко, което дават: гражданската ангажираност, която демонстрират, като работят в квартали, където към момента липсва страната, където се изпращат голобради млади мъже, жадни за власт и развлечение. Те са израснали по тези улици, където най-хубавите пици в света се смесват с архитектурни бижута от 17 век. И знаят от първа ръка изоставянето, което населява всяко кътче на Форчела, испанските квартали или Ла Санита. Защото в Неапол зад всеки замък има галактика на беднотия и отчаяние.
 Ще се върне ли Италия в ръцете на мафията поради пандемията? Ще се върне ли Италия в ръцете на мафията поради пандемията?
Мафиотите не би трябвало да могат да се приберат у дома. Немислимо е да пускаш пандизчии под домакински арест по време на зараза. Трябва да с...
Има цифри, които не се нуждаят от спомагателни мнения. В Неапол, преди пандемията, отпадащите от учебни заведения са били към 40%; 31% от младежите нито учат, нито работят; седем от 10 младежи в никакъв случай не са ходили на спектакъл или са посещавали галерия.
Пандемията събори дребното останали основи. А Камората желае да се възползва от обществената съсипия на най-бедните квартали, с цел да завоюва хората. " Престъпността е бърза, има пари, няма администрация, знае какво би трябвало да направи и има невероятна потребност от консенсус ", признава Луиджи де Магристрис, кмет на Неапол. Мареска отива по-нататък: " Организираната престъпност влага в този бранш на бедните и го направи, с цел да сътвори прозелитизъм, с цел да обвърже цели фамилии с мафиотската идея ".
Скампия е един от тези квартали, където Камората се стреми да " лови риба в мътна вода ". Неапол може да е градът с най-лошата известност в Италия, само че Скампия е най-заклеймения от всички квартали. А в Скампия няма място, което да провокира по-голямо почитание от Лас Велас.
Тази група здания е претърпяла кланова война през 2004 година, която е оставила над 100 жертви по улиците. Давиде Черуло е израснал в тази среда. Като дете той стартира да обира пазари, по-късно открива опиати, придвижва кокаин и заплаща за закононарушенията си в пандиза. Днес той води акция антикамора и я съпровожда с жестове, които не са банални. Сред сивите блокове на Скампия, Черуло е основал животинска плантация и дребна библиотека за деца. " Само образованието може да победи Камората ", поддържа той, оставяйки фраза за размисъл: " Аз не съществувах за всичко, което можеше да ми разреши да бъда дете. Когато бях дете, мечтаех да имам револвер. И в този момент, когато пораснах, бленувам още веднъж да бъда дете. Вярвам, че най-голямото закононарушение, което може да бъде осъществено, е това да не се разрешава на дете да бъде дете. И през днешния ден страната знае това, само че не прави нищо, с цел да го предотврати. Не прави нищо ".
Още:
 Мафията в Италия печели по 22 милиарда евро годишно от земеделието Мафията в Италия печели по 22 милиарда евро годишно от земеделието
Мафията печели годишно до 22 милиарда евро в аграрния бранш на Италия. Това демонстрира показан през днешния ден взаимен отчет на италианската асо...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР