Филипинските власти евакуираха хиляди жители, затвориха училища и офиси и

...
Филипинските власти евакуираха хиляди жители, затвориха училища и офиси и
Коментари Харесай

Масова евакуация във Филипините заради приближаващ тайфун

Филипинските управляващи изтеглиха хиляди поданици, затвориха учебни заведения и офиси и постановиха възбрана за корабоплаване в понеделник, защото тайфунът Мавар се приблиава към северните провинции на страната седмица откакто удари американската територия Гуам.

Властите предизвестиха за рискови приливни талази, неочаквани наводнения и свлачища. Длъжностни лица за подготвеност при бедствия споделиха, че курсът на тайфуна може да се промени внезапно и няма място за блаженство.

Вицегубернаторът на провинция Батанес, Игнасио Вила, съобщи, че тайфуните, земетресенията и естествените бедствия са неизбежна част от живота им. Те би трябвало да бъдат готови, тъй като в противоположен случай това може да докара до загуба на човешки живот и огромни вреди.

Армията, полицията, пожарникарите и доброволческите групи бяха готови за издирвателни и избавителни интервенции в северните провинции. Беше приготвено повече от един милион хранителни пакета за всевъзможни непредвидени обстановки.

Над 4800 души бяха евакуирани в убежища за незабавна помощ в провинции като Кагаян и Батанес. Очаква се броят на евакуираните да нарасне, защото в понеделник започнаха защитни евакуации в региони, застрашени от наводнения и свлачища. Полетите до и от провинциите бяха анулирани, а риболовните и пътническите кораби не бяха допускани да излизат в морето.

В най-малко една провинция вкараха възбрана за продажба на алкохол.

Вила показа, че локалното държавно управление е предоставило въжета на жители, живеещи в рискови общности, с цел да засилят къщите си пред приближаването на тайфуна.

Тайфунът има оптимални непрекъснати ветрове от 155 км/мин и пориви до 190 км/ч, само че се предвижда да пощади планинския район от пряк удар. Сегашните прогнози демонстрират, че тайфунът се насочва на североизток към Тайван или Южна Япония.

Върху филипинския архипелаг се връхлетяват към 20 тайфуна и стихии всяка година. Този район е също подвержен на сеизмични разломи, вулканични изригвания и трусове, което го прави един от най-застрашените от бедствия в света.

През ноември 2013 година тайфунът Хайян аргументи повече от 7300 смъртни случаи и изгубвания. Села бяха унищожени, кораби бяха издухани вътре на сушата, към милион къщи и бараки бяха разрушени, а над 5 милиона души бяха разселени в един от най-бедните райони на страната в централните Филипини.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР