Филип Марлоу, вероятно най-самостоятелният сред детективите в литературата, не е

...
Филип Марлоу, вероятно най-самостоятелният сред детективите в литературата, не е
Коментари Харесай

Разкриха как Чандлър иронизирал секретарката си

Филип Марлоу, евентуално най-самостоятелният измежду детективите в литературата, не е имал шефове и никой, който да му се спънка в работата. Създателят му, писателят Реймънд Чандлър, обаче се е нуждаел от помощ, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Есето му " Съвети към секретарката " съдържа иронични указания към асистентката му през 50-те години на предишния век Хуанита Месик.

" Ти си човешко създание. Не постоянно ще се чувстваш добре. Ще бъдеш изморена и ще искаш да полегнеш. Кажи си. Направи го. Ще се ядосваш, ще ти се желае да излезеш за малко. Кажи и го направи.

Ако дойдеш на работа късно, не се извинявай. Само ясно изясни за какво се е случило, колкото и неуместно да е обяснението. Може да си спукала гума.

Може да си се успала. Може да си се напила. Ние и двамата сме просто хора ", написа Чандлър.

Есето е намерено в кутия за обувки в Бодлиевата библиотека на университета в Оксфорд. 

Андрю Джули, редактор на " Странд ", разгласил незнайни произведения на Чандлър, Уилям Фокнър, Джон Стайнбек и доста други, желал да покаже Чандлър, какъвто не е прочут до момента, в по-личен проект.

" Ако не разбираш изцяло обещано изречение, дума или пунктуационен знак, го кажи и поискай да ти се изясни ", написа Чандлър. " Ако обяснението, което получиш, не прави обстановката по разбираема за теб, отново поискай да ти се изясни.

Не се примирявай с нищо по-малко от това, което ти е нужно. Не е неуместно да попиташ. Глупаво е да налучкваш отговори ", написа още Чандлър.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР