Fibank (Първа инвестиционна банка) ще емитира до 25 милиона нови

...
Fibank (Първа инвестиционна банка) ще емитира до 25 милиона нови
Коментари Харесай

Fibank ще емитира до 25 млн. нови акции

Fibank (Първа капиталова банка) ще емитира до 25 милиона нови акции. Всяка една от новите акции ще бъде с номинална стойност в размер на 1 лев и емисионна стойност в размер на 8 лв.. Новата емисия акции ще разреши на Първа капиталова банка да притегли пресен финансов запас и в същото време капитал от най-високо качество до 200 млн. лева Банката има намерение да употребява нарастването на капитала, с цел да обезпечи осъществяването на тактиката си за разширение на пазарното наличие в банкирането на дребно и кредитирането на дребни и междинни предприятия.

След издаването на новите акции общият размер на акционерния капитал ще нарасне от 110 млн. лв. на 135 млн. лв.. Към 31 март 2020 година регулаторният личен капитал на банката е в размер на 1,365 млн. лева

Емисионната цена е избрана след сложен разбор, отчитащ ползите на всички акционери на банката, който включва:
Основен фактор за избраната цена е балансовата стойност на една акция;Пазарни данни и оценки на скорошни покупко-продажби по придобиване на други банки в България;Финансови индикатори, пазарна позиция и величина на банката;Очаквано развиване с отчитане на новаторския профил на банката;Рисковите фактори и взетите ограничения за елиминирането им;Отличното положение на българската банковата система като цяло и позитивната вероятност от идното участие в ERM II.
Балансовата стойност на акцията на банката е основана на одитираните финансови доклади към края на 2019 година и е в размер на 8.57 лева за една акция на самостоятелна основа и 8.87 лева за една акция на консолидирана основа. С цел привличане на по-широк интерес измежду вложителите предлаганата емисионна цена на новите акции включва 10% отстъпка по отношение на балансовата стойност на акция на консолидирана база. Към края на месец март счетоводната стойност на акциите на банката нараства в допълнение до 8.63 лева за една акция на самостоятелна основа и 8.90 лева за една акция на консолидирана основа. Реализираният приход на акция през 2019 година е в размер на 1.25 лева Увеличението на капитала ще се смята за сполучливо, в случай че бъдат записани и платени най-малко 2 500 000 акции.

В осъществяване на тактиката си за диверсифициране на набора от принадлежности за привличане на средства, в края на предходната годината Първа капиталова банка сполучливо пласира емисия облигации в размер на 30 млн. евро. Краткият период, в който бе осъществена емисията, сподели, че ползата измежду капиталовата общественост към банката е огромен. Инвестирането в една от най-големите банки в страната е най-прекият вход към българската стопанска система, която демонстрира резистентност и е на прага към присъединението си в еврозоната. В същото време банката мина през предходната година повсеместен обзор на качеството на активите си и стрестестове съгласно критериите на Европейската централна банка (ЕЦБ).

През 2019 година активите на Fibank се усилиха с над един милиард лв. и общата им стойност доближи 10,660 млн. лева на консолидирана основа. Регулаторният личен капитал доближи 1,284 млн. лева с повишаване от 176 млн. лева за 2019 година През годината ПИБ съумя да реализира растеж при депозитите от 761 млн. лева и по този начин привлечените средства от клиенти превишиха 9,104 млн. лева През декември 2019 година банката сполучливо издаде дългово-капиталов инструмент с обща стойност 30 млн. евро, който след позволение от страна на Българска народна банка беше включен в спомагателния капитал от първи ред. Печалбата на консолидирана основа за 2019 година преди обезценки е 257.7 млн. лева, която бе сполучливо включена в капитала на банката. Към края на 2019 година посредством ограничения за нарастване на капитала и понижение на риска банката образува спомагателен финансов буфер в размер на над 197 млн. евро.

През първо тримесечие на 2020 година финансовата позиция на Първа капиталова банка се ускорява още повече след включването в личния капитал на облагата от 2019  г. след позволение на Българска народна банка. Към 31 март 2020 година коефициентът на обща финансова адекватност на ПИБ е 19.09 %, адекватността на капитала от първи ред е 19.03 %, съотношението на базовия личен капитал от първи ред е 15.48 %, а регулаторният личен капитал доближи 1,365 млн. лева За първо тримесечие на 2020 година облагата преди обезценки е 30.9 млн. лева Съотношението на ликвидно покритие е 273.87% и показва постоянна ликвидна позиция. Ръстът  в кредитния портфейл на банката през първо тримесечие на 2020 година в сегмент МСП е 13,8 млн. лева или 7,2% на годишна база, а в сегмент Банкиране на дребно е 47.3 млн. лева, или 10,4% на годишна база.

С пласирането на новата емисия банката ще извърши на 100% и последната рекомендация на Европейската централна банка. Присъединяването на България към Европейския банков съюз и валутния механизъм ERM II ще даде на страната по едно и също време финансовата сигурност на прецизния надзор на ЕЦБ, и достъп до привилегии и облекчения, налични за държавите- членки на еврозоната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР