Фернандо Вилависенсио, кандидат за президент на Еквадор, е бил убит

...
Фернандо Вилависенсио, кандидат за президент на Еквадор, е бил убит
Коментари Харесай

Кандидат за президент на Еквадор беше застрелян

Фернандо Вилависенсио, претендент за президент на Еквадор, е бил погубен в сряда по време на предизборно събитие в столицата Кито. Девет души са били ранени, измежду които и двама служители на реда. Заподозреният палач е починал от раните, които е получил по време на последвалата престрелка, оповестява организация Reuters. От локалната прокуратура допълват, че шест души са задържани досега. Вилависенсио беше измежду най-големите критици на проведената престъпност и корупцията в Еквадор, а убийството му е следващата шокираща илюстрация за растящото принуждение в столицата Кито.Президентът на Еквадор Гийермо Ласо, разгласи след атентата, че шокиращото закононарушение е явен опит за бойкот на идните президентски избори, само че без значение от това гласуването ще се организира на плануваната дата 20 август. Ласо упрекна мексиканските картели, албанската мафия и други незаконни организации, пренасящи опиати през Еквадор, за стремглаво възходящата престъпност в страната. Държавният глава разгласи национално изключително състояние и готовност на военните, както и тридневен печал в памет на Вилависенсио.

Фернандо Вилависенсио, претендент за президент на Еквадор, е бил погубен в сряда по време на предизборно събитие в столицата Кито. Девет души са били ранени, измежду които и двама служители на реда. Заподозреният палач е починал от раните, които е получил по време на последвалата престрелка, оповестява организация Reuters. От локалната прокуратура допълват, че шест души са задържани досега. Вилависенсио беше измежду най-големите критици на проведената престъпност и корупцията в Еквадор, а убийството му е следващата шокираща илюстрация за растящото принуждение в столицата Кито.

Президентът на Еквадор Гийермо Ласо, разгласи след атентата, че шокиращото закононарушение е явен опит за бойкот на идните президентски избори, само че без значение от това гласуването ще се организира на плануваната дата 20 август. Ласо упрекна мексиканските картели, албанската мафия и други незаконни организации, пренасящи опиати през Еквадор, за стремглаво възходящата престъпност в страната. Държавният глава разгласи национално изключително състояние и готовност на военните, както и тридневен печал в памет на Вилависенсио.

" Еквадор се е трансформирала в провалена страна ", разяснява Рафаел Кореа, някогашният президент на южноамериканската страна. Луиза Гонзалес, водещият претендент на президентските избори с към 30% поддръжка съгласно социологическите изследвания, изрази ужаса си във връзка убийството. Бизнесменът Ото Соненхолзнер прикани държавното управление да предприеме дейни дейности за битката с престъпността, а претендентите Яку Перез и Жан Топик прекратиха своите предизборни акции и се отдръпнаха.

Партията на Вилависенсио, Движение " Изграждане " (Movimiento Construye), излезе с изказване, че неотдавна е било обсъждано преустановяване на предизборната акция на убития претендент поради политическото принуждение и убийството на кмета на град Манта през юли. Той обаче се е възпротивил, казвайки, че това би било демонстрация на боязън. Според социологическите изследвания Вилависенсио има към 7.5% поддръжка от гласоподавателите, което го нареждаше на пета позиция измежду осем претенденти за президентския пост.
Реклама Свързани публикации Амазонските народи реализираха единствено декларация за битка с обезлесяването 9 август 2023, 13:50 Еквадор: Пътешествие до Центъра на света 29 юли 2022, 06:25
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР