Фермерите следят с тревога прогнозите за времето особено след рекордно

...
Фермерите следят с тревога прогнозите за времето особено след рекордно
Коментари Харесай

Фермерите теглят кредити след лошото време

Фермерите наблюдават с паника прогнозите за времето изключително след рекордно горещите температури, съчетани с значителни превалявания и градушки в разнообразни райони през последния месец. Обобщени данни за вредите върху реколтата към момента няма, само че някои земеделци към този момент търсят спомагателни средства за покриване на изключителните разноски. Това е повишило запитвания за неотложни аграрни заеми, сочат данни на кредитните сдружения в бранша. В „ Агрион Финанс “, които са небанкова кредитна институция, профилирана в аграрни заеми и лизинг за покупка на земя, броят на настояванията за последния месец са скочили двойно.

Като цяло наклонността земеделците да се оглеждат за други възможности на обичайното финансиране, не е от през вчерашния ден. Това се изяснява с обстоятелството, че огромна част от междинните и по-дребни стопани нямат задоволително активи, които да заложат или не могат да покрият високите условия на огромните кредитни институции като поръчителство по заема, самоучастие или отлична кредитна история. Затова от ден на ден фермери търсят финансиране през небанковите сдружения.

В „ Агрион Финанс “ да вземем за пример оферират заем за оборотни средства, капиталово кредитиране и лизинг за покупка на земеделска земя. Всички са против поръчителство земеделска земя и се отпускат по бърза процедура против доста по-малко документи. Така земеделските производители пестят време и разноски по кредита; имат по-малко документални ангажименти; заплащат по-малко такси. Също по този начин не са нужни спомагателни залози, включването на съдлъжници и поръчители, откриването на спомагателни сметки или застраховки. Най-активната група клиенти съгласно специалистите на „ Агрион Финанс “ са точно дребните и междинни аграрни производители, а междинната сума, от която имат потребност е към 600 000 лева Те са единствените на пазара, които оферират покупка на земеделска земя на лизинг при 100 % финансиране на договорката – т.е. в случай че продажната цена на земята съвпадне с оценката на компанията, клиентът не дължи първична вноска, а непосредствено стартира да си погасява лизинговите вноски. Финансирането при останалите им заеми доближава до 80% от оценката за заложения актив. Максималният период за погасяване на земеделските заеми на „ Агрион Финанс “ е 10 години като погасяването на отговорностите е съобразено със сезонността и предстоящите доходи от активността.

Извън форсмажорните условия свързани с капризите на времето, фермерите търсят финансиране за рационализация и разширение на стопанствата им, за осъществяване на планове по стратегии, както и за покриване на настоящи разноски.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР