Феноменът на неприязънта на децата към супите е познат на

...
Феноменът на неприязънта на децата към супите е познат на
Коментари Харесай

Какво да правите, ако детето не обича супа

Феноменът на неприязънта на децата към супите е прочут на съвсем всяко семейство. Много сълзи са се проляли по този мотив, както от майки, опитващи се да нахранят детето си с това здравословното ядене, по този начин и от деца, които изрично отхвърлят да го ядат.

Нека се опитаме да разберем този проблем и да разберем за какво децата не харесват супата толкоз доста и най-важното - какво да вършим с това.

Какви са изгодите от супите

Балансирана диета със чорба

Супата, като предписание, съдържа всички детайли на диетата на здравия човек. Да вземем за образец класическите месни супи. Те съдържат протеини (месо), мазнини (мазнини от самото месо), въглехидрати (картофи), фибри (зеле, кореноплодни, зеленчуци) и даже лактоза, в случай че решите да подправите супата с мляко. Така в една паница има всичко належащо за здравословното действие на човешкия организъм. Ето за какво супата е толкоз значима в храненето на децата: средностатистическото дете не обича да стои на масата, тъй че е по-лесно да му дадете всичко належащо в една паница, в сравнение с да го нахраните с тристепенно меню.

Витамини и минерални соли от супата

 Супа за деца

Когато готвите зеленчуци или месо, множеството от питателните субстанции отиват във водата, в самия бульон. По този метод варенето на месо или зеленчуци и потреблението им без бульон е по-малко потребно, в сравнение с с бульон. Ето за какво е доста значимо да научите децата да ядат супи или най-малко да пият бульон.

Лекота от потреблението на чорба

Храна като вкусна чорба заради течния си съставен елемент ви разрешава бързо да напълните стомаха, само че не го претоварвате. И даже да ядете доста чорба, насищането няма да се усети дълго, защото течностите се усвояват и отделят от тялото доста по-бързо от всичко друго.

Топла или студена чорба

Супите са топли и студени. Топлите храни се употребяват по-често в студено време, защото течните храни се затоплят по-лесно. Докато студените зеленчукови супи през горещото лято бързо оказват помощ за разхлаждане. Между другото, видяно е, че апетитът пада в жегата, тъй че студената чорба ще помогне както да се охлади, по този начин и да възвърне салдото на витамини и минерални соли, които се отделят интензивно в жегата дружно с потта.

Детето не яде супи - какво да върша

 Какво да вършиме, в случай че детето не обича чорба

И по този начин, детето не яде супи - какво да върша? Първо, идентифицирайте вероятните аргументи. Заемете мястото на детето си. Какво няма да ядете? Точно по този начин: това, което не ви харесва. Но всяка ценностна преценка е надълбоко субективна, тъй че това, което вие харесвате, може да не харесва вашето дете - и това е добре. Да научите детето да яде това, което в действителност не харесва, значи да му създадете проблеми в бъдеще с хранителното държание.

Втората стъпка е да разберете какво тъкмо не харесвате в супата. Понякога е задоволително да не сложите една от съставките в тенджерата и детето ще спре да отхвърля да я яде. Например, малко деца обичат варени моркови. Разберете какво тъкмо не харесва вашето и просто не слагайте тези храни в супата.

Трикове за потребна чорба

 Как детето да яде чорба

Понякога е задоволително да измененията не самия набор от съставки, а тяхната консистенция. Например, доста хора ненавиждат варения лук на чорба. Много е елементарно да избегнете намирането на лук в паница от детето: просто ги нарежете на доста ситно или го настържете. Можете даже да го превъртите в блендер. По време на процеса на готвене потребните субстанции в лука ще останат, само че самият той няма да се усети и забележи. Същото може да се направи и с морковите: натрийте го не на едрото ренде, а на най-дребното, до момента в който станат на пюре и даже най-придирчивото дете няма да ги откри в готовото ядене. А за какво пък да не започнете с кремсупи с красива декорация, децата нормално ги възприемат по-добре. Можете да украсите чинията с билки, да добавите цветна паста или да употребявате заквасена сметана, с цел да извършите смешно лице.

Разнообразието в супите е ваш другар

Също по този начин се пробвайте да разгледате менюто на вашето семейство като цяло. Може да се окаже, че му оферирате две или три идентични ястия в седмицата. Може би детето не ги е харесало в началото или в миналото ги е харесвало, а по-късно се е отегчило. Но храната би трябвало да е разнообразна, а описът със супи е голям. Опитайте се да се отдалечите от нормалната, която готвите - може би вашето дете ще хареса ексцентрични оферти като норвежка кремсупа със сьомга или студена корейска чорба с юфка?

Неочевидни аргументи, свързани със здравето

Понякога отводът от супи може да бъде директно обвързван със здравето. Ако детето ви отхвърля млечни спагети или кремообразни супи, пробвайте да го тествате за нетърпимост към лактоза. Тялото на детето е доста сензитивно, дава сигнали за заплаха, само че то ги възприема интуитивно, тъй че просто не може физически да ви изясни повода за отхвърли си от това, което смятате за прелестно и здравословно ядене.

Същото важи и за алергични реакции към някоя от съставките. Алергиите и дерматитите се появяват без предизвестие, могат да се появят когато и да е. Детето яде пилешка чорба от пет години и всичко е наред, когато внезапно стопира да я желае. Пилето е задоволително мощен алерген, който при избрани условия може да даде негативна реакция под формата на диатеза, тъй че е по-добре да не принуждавате детето да го яде, с цел да не се постанова да отидете на доктор по-късно.

Нарежете продуктите за чорба друго

 Детето не обича суп

Понякога детето просто е непослушно. Какво да вършиме? Може би има смисъл да се вкарат детайли на игра. Например, вместо нормалното фиде в супата може да се употребява къдрава паста. Много производители стартираха производството на тъкмо детски варианти - под формата на писменост, животни или коли.

Друг елементарен метод: нарежете картофите или морковите за чорба не на обичайните кубчета или пръчици, а нагледно - изрежете звезди, сърца, патенца и други сходни благодарение на дребни формички. Няма да отнеме доста време, само че ще имате повече от задоволително наслаждение от това по какъв начин детето въодушевено загребва супата с лъжица.

Ако детето ви е задоволително огромно, покажете, че почитате неговото мнение и избор. Предложете да решите дружно каква чорба за дете да сготвите. И незабавно щом то порасне, сгответе първото ядене дружно. Когато възрастта на детето разрешава, можете да го включите в готвенето - да вземем за пример, дайте му форми, тъй че то единствено да направи фигурки за чорба от зеленчуци. Това е безвредно и занимателно и то ще желае супи за обяд по-често. Не забравяйте да похвалите своя помощник.

А идващите оферти ще му се понравят:

- детски сандвичи;

- детски десерти;

- детски бонбони;

- детски бисквити.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР