Федерацията на потребителите в България (ФПБ) събира искове от граждани,

...
Федерацията на потребителите в България (ФПБ) събира искове от граждани,
Коментари Харесай

Вълна от искове срещу мобилните оператори

Федерацията на потребителите в България (ФПБ) събира искове от жители, с които да бъде заведен групов иск против мобилните оператори. Както към този момент стана известно Българската социалистическа партия (БСП) дружно с федерацията провеждат групов иск против неравноправната уговорка в общите условия на договорите, предлагани от мобилните оператори на консуматори. Бланка с настояването против мобилните оператори е качена на както на интернет страницата на Българска социалистическа партия, по този начин и на тази на ФПБ. Искът може да бъде изтеглен, запълнен и да бъде изпратен, с цел да може да бъде заведен групов иск.
" При нелоялни търговски практики глобите са незначителни в размер на не повече от 50 000 лева За последните години за нелоялна комерсиална процедура трите мобилни оператори " Виваком ", А1 и " Йетел " са били глобени 60 пъти в размер на близо 3 благ. лева В същото време оборотът на трите оператора е в размер на стотици милиони лв..
В същото време Европейска инструкция от 2019 година изисква в Закона за отбрана на потребителите на териториите на страните членки на Европейски Съюз за нелоялна комерсиална процедура да се постанова глоба в размер на 4% от оборота на оператора. От директивата излиза наяве също по този начин, че в случай че оборотът не може да бъде избран, глобата е в размер на 2 милиона евро. С други думи, прилаганата в България глоба няма възпиращ резултат.
" В нашата страна е основан извънреден комфорт за мобилните оператори. Затова те се усещат недосегаеми ", пишат от Федерацията на потребителите.
Междувременно откакто " Виваком " и " Йетел " към този момент уведомиха клиентите си за покачване на цените, от А1 оповестиха, че подвигат цените си от 1 март. Увеличението ще е с размера на годишната инфлация от 9,5 на 100, а от 2025 година мобилният оператор дава обещание да има опция за отвод от контракт без неустойки при бъдещи индексации на месечните такси. Ако пък Национален статистически институт регистрира годишна дефлация от 2 %, това също ще се отрази върху бъдещите сметки. Телекомът също по този начин слага предел за индексация на месечните такси от най-малко 2% средногодишен показател на потребителските цени.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР