Федералният резерв започва през октомври да редуцира купищата активи в

...
Федералният резерв започва през октомври да редуцира купищата активи в
Коментари Харесай

Доларът излъска имиджа си

Федералният запас стартира през октомври да редуцира купищата активи в салдото си от 4.5 трлн. щ. $, с което на процедура започва и демонтажа на главния дирек от следкризисната поддръжка за щатското стопанство. Процесът ще е муден - в началото понижението ще е единствено с по 10 милиарда щ. $ месечно. Основните лихви на страната остават в досегашния си диапазон от 1 до 1.25 %. Но прогнозата за още един лихвен растеж до края на 2017-а се резервира. Предвиждат се и три лихвени нараствания през 2018-а, две през 2019-а и едно през 2020-а. Предизвиканите от ураганите Харви, Ирма и Мария опустошения и възстановителните действия ще обиден икономическата интензивност в кратковременен проект, само че в случай че се съди от досегашния опит от сходни бедствия, те няма да трансформират курса на националната стопанска система в средносрочен аспект. Щатските централни банкери разчитат постоянният напредък и ниската безработица да приближат инфлацията до целевите 2% годишно, което ще поддържа и политиката им на последователно покачване на лихвите и изтеглянето на паричните тласъци.

Това в обобщение са главните новини от следващото публично заседание на паричния комитет на Федералния запас на 19 и 20 септември. Там централните банкери потвърдиха заключението си, че "краткосрочните опасности за икономическата вероятност наподобяват като цяло уравновесени " и понижиха на 4.1% предвижданията си за безработицата през 2018-а и 2019-а. Новите прогнози за икономическия напредък са за нарастване на Брутният вътрешен продукт с 2.4% през тази година, с 2.1% през идната и 2% през 2019-а. Инфлацията ще се задържи под мечтаните 2% през 2018-а и ще ги доближи през 2019-а. Председателят на Федералния запас Джанет Йелън пък призна на конференцията след края на двудневното заседание на банката, че тазгодишният инфлационен спад остава мистерия и добави, че тя и сътрудниците й са подготвени да трансформират инфлационната вероятност, в случай че се постанова.

Макар че липсваха изненади, по-категоричният и корав звук на щатските централни банкери и вероятността за още едно лихвено нарастване до края на 2017-а впечатлиха валутните търговци и те започнаха да купуват драговолно щатски долари. В резултат зелените пари нарастнаха към всичките си съществени съперници и изключително към еврото, което загуби повече от цент и слезе под 1.19 щ. $. Преди разгласяването на решенията на щатските парични стратези единната европейска валута изскочи над 1.20 щ. $.

През идващите няколко дни вложителите ще наблюдават под лупа изявите на шефа на Европейската централна банка Марио Драги и на сътрудниците му за възможните насоки на паричните им проекти. Програмата на Драги стартира с приветствен адрес към годишната конференция на Европейския съвет за систематичен риск на 21 септември във Франкфурт. И продължава в Дъблин, където на идващия ден той ще приказва пред студенти в "Тринити колидж ". А на 25 септември в Брюксел ще направи тримесечния си доклад пред Европейския парламент. През същия интервал и до края на идната седмица сътрудниците му от изпълнителния ръб на ЕЦБ - Витор Констансио, Петер Прает, Беноа Кьоре, Сабине Лаутеншлегер и Ив Мерш ще приказват на голям брой събития из Европа.

В оповестената си на 20 септември междинна оценка на икономическата вероятност Организацията за икономическо сътрудничество и раз пък показва, че международното стопанство набира сили и през тази година ще регистрира най-силния си напредък от 2011-а насам - от към 3.5%, а през 2018-а той ще се увеличи до 3.7 %.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните два работни дни на предходната седмица и в първите два на тази беше много вял. Средният дневен валутен оборот доближи едвам 790 млн. евро (1547 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 3.7% дял от купената и продадена валута.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР