Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвените проценти четири пъти

...
Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвените проценти четири пъти
Коментари Харесай

Goldman Sachs очаква Фед на САЩ да повиши четири пъти лихвите през тази година



Федералният запас на Съединени американски щати ще увеличи лихвените проценти четири пъти тази година и ще стартира процеса на понижаване на  финансовия си баланс още през юли, показаха икономисти на Goldman Sachs.

Изследователският отдел на американската капиталова банка по-рано предвижда, че Фед ще увеличи федералната фондова рента през март, по-късно през и юни и през септември, само че в този момент към този момент чака и четвърто покачване през декември.

Прогнозираният от Goldman Sachs лихвен % е единствено непретенциозно над пазарните упования за 2022 година, " само че разликата нараства доста през идващите години ", написа икономистът на капиталовата банка Ян Хациус.

Търговците и вложителите усилиха залозите си за повишение на лихвените проценти тази година, откакто оповестените през предходната седмица протоколи от съвещанието на Федералния запас на Съединени американски щати през декември допускат по-рано от предстоящото покачване на лихвите и опцията Фед да стартира да понижава притежаваните от централната банка скъпи книжа  по-рано, в сравнение с мнозина в началото смятаха.

Goldman Sachs към този момент чака свиването на финансовия баланс на Фед да стартира през юли, по-рано от предходната прогноза за декември, само че икономистите на банката споделиха, че този развой на продажби на активи, закупени по време на стимулиращите ограничения поради Covid рецесия, може да стартира даже по-рано.
Президентът на Фед на Сан Франциско Мери Дейли, уточни в петък, че тя може да види по какъв начин централната банка свива салдото си за над 8 трилиона $ скоро, откакто увеличи главните си лихви един път или два пъти.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР